Το έλαιο καρύδας περιέχει μεγάλες ποσότητες λαυρικού οξέος, ένα ισχυρού αντιμικροβιακού λιπαρού οξέος, το οποίο προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου και του νεογνού. Γι’αυτό οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει, σύμφωνα με το mother.gr,  να τρώνε λάδι καρύδας για την αύξηση της ποιότητας του περιβάλλοντος μήτρας και του μητρικού γάλακτος.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η καρύδα μοιάζει πολύ με το γυναικείο στήθος;

Μάλλον όχι, αλλά σκεφτείτε αυτά τα θαυμαστά φρούτα, που μας δόθηκαν από τη φύση τους όντως μοιάζουν για έναν λόγο. Περιέχουν… ζωή, αφού δίνουν ιδιότητες για τις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους. Όσες από εσάς έχετε θηλάσει γνωρίζετε ένα πράγμα: Είναι σκληρή δουλειά!

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται μεταξύ ιατρών και ερευνητών για το πώς το περιβάλλον της μήτρας μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία του μωρού σε σχέση με αυτισμό, αλλεργίες, άσθμα, ευαισθησίες στα τρόφιμα και άλλων χρόνια νοσήματα.

Το λάδι καρύδας παρέχει στις έγκυες μητέρες με ένα ζωτικής σημασίας συνδυασμό βιταμινών, ανόργανων συστατικών, τα λίπη και τις πρωτεΐνες, που είναι τόσο ευεργετικά για τα μωρά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παρασκευάσματα για βρέφη συνήθως περιέχουν λάδι καρύδας.

Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (αλλά όχι τη χοληστερόλη, δεδομένου ότι είναι από ένα φυτό), που περιέχουν περίπου 50% λαυρικό οξύ. Άλλα συστατικά του ελαίου καρύδας περιλαμβάνουν καπρικό οξύ, καπρυλικό οξύ, τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες.

Αλλά και βιταμίνη Ε λιπίδια, τα οποία δρουν ως ισχυρά αντι-οξειδωτικά και μπορούν να διατηρήσουν υγιή δομή και λειτουργία των κυττάρων. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι θηλάζουσες μητέρες, που τρώνε λάδι καρύδας και άλλα προϊόντα καρύδας, έχουν αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σε λαυρικό και καπρικό οξύ στο μητρικό γάλα τους, κάνοντάς το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που προάγουν την υγεία.

Το λάδι καρύδας είναι ακίνδυνο για το ανώριμο πεπτικό σύστημα του βρέφους και μπορεί να το απορροφήσει. Παρέχει επίσης την ενέργεια με τη μορφή των λιπαρών οξέων και μπορεί να βοηθήσει το μωρό να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται σωστά.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν μια γυναίκα που θηλάζει, προσθέτει τρόφιμα πλούσια σε λαυρικό οξύ στη διατροφή της, η ποσότητα του λαυρικού οξέος μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Ένα μόνο γεύμα ελαίου καρύδας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνθέσεις λιπαρού οξέος στο μητρικό γάλα για μία έως τρεις ημέρες με τη μέγιστη αύξηση, κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ωρών.

Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ανθρώπινου γάλακτος και, ενδεχομένως, το περιβάλλον της μήτρας.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες αποθηκεύουν λίπος για να εξασφαλίσουν την επιτυχή θηλασμό. Οποιαδήποτε τροφή λαυρικού και καπρικού οξέος στη δίαιτα γίνεται αποθέματα λίπους. Το λίπος του γάλακτος μιας θηλάζουσας μητέρας αποτελείται από αυτές τις… αποθήκες, καθώς και την τρέχουσα διατροφή της.