«Σε αγαπώ, γλυκό μωρό μου!». Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη φράση τουλάχιστον 20 φορές την ώρα; Αν είστε μαμά ενός προώρου, η προσθήκη αυτών των 100 λέξεων (ή οποιεσδήποτε επιπλέον 100 λέξεις) μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας, σύμφωνα με νέα έρευνα και το mother.gr, που συνδέει την έκθεση της ομιλίας των ενηλίκων στα πρόωρα γεννηθέντα βρέφη, με μεταγενέστερη ανάπτυξη της ομιλίας τους στην προσχολική ηλικία.
Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καθυστερήσεις στην ομιλία και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους. Σε μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Pediatrics, οι ερευνητές από το νοσοκομείο στο Rhode Island κατέγραψαν 16 ώρες ήχων σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ). Ο στόχος ήταν να δουν την πορεία της γλωσσικής τους ανάπτυξης σε σύγκριση με τα τελειόμηνα, αλλά και ποιες ήταν οι επιδόσεις του μωρού σε ηλικία 18 μηνών.
Τα «μαγνητοφωνάκια» είχαν στηθεί κοντά σε μητέρες και τα μωρά τους, για να καταγράψουν τους ήχους των αλληλεπιδράσεών τους, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των λέξεων των ενηλίκων, τις φωνές των παιδιών και τη… συνομιλία τους, δηλαδή τους ήχους αντίδρασης των βρεφών.
Είδαν κάτι πολύ περίεργο: τα πρόωρα βρέφη μπορούν να παράγουν ήχους μέσα σε οκτώ εβδομάδες, ενώ προφέρουν περισσότερους, όταν οι μητέρες τους βρίσκονται μέσα στην εντατική, παρά από τις ώρες που φροντίζονται από το προσωπικό της μονάδας.
Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν τους ήχους, που είχαν συλλέξει με ειδικά προγράμματα. Στις ηλικίες 7 και 18 μηνών, οι ερευνητές συναντήθηκαν και πάλι με τις μητέρες και τα μωρά, για να ελέγξουν την ανάπτυξη της ομιλίας τους.
Για κάθε αύξηση κατά 100 λέξεις από τους ενήλικες την ώρα, τα μωρά πήραν δύο βαθμούς περισσότερους στα σύνθετα τεστ σε ηλικία 18 μηνών, ενώ παρουσίασαν μια αύξηση 0,5 βαθμών στην εκφραστική επικοινωνία.
Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς;
Μιλήστε στο πρόωρο μωρό σας, ακόμα περισσότερο από όσο μπορείτε να σκεφτείτε. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε τι να του πείτε, διαβάστε ένα παιδικό βιβλίο ή πείτε του ένα τραγουδάκι. Αυτό, που είναι σημαντικό, είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας.