Η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και στο λάθος δομημένο πρόγραμμα διατροφής, που συχνά συναντάται σε πολλές οικογένειες.

 

Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν στην υπερφαγία σχετίζονται με αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, με το αίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, με το στρες, καθώς και με το συναίσθημα της «βαριεστιμάρας» και του «κενού» που νιώθει όποιος καταφεύγει στο φαγητό. Όπως στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά, η κατάποση τροφής συχνά συνδέεται με την ψυχολογική ανάγκη για «γέμισμα» ή αναπλήρωση κάποιου κενού- όπως ακριβώς λειτουργεί και το τσιγάρο.

Γονείς προσοχή!  Το σωστό πρόγραμμα διατροφής για κάθε παιδί ξεχωριστά και το να σταθείτε στο πλευρό τους είναι τα σημαντικότερα που μπορείτε να κάνετε. Η λανθασμένη στάση των γονέων προς το παιδί, επηρεάζει αρνητικά τις περισσότερες φορές  την αυτοεκτίμηση του και οδηγεί στην αύξηση της τάσης για υπερφαγία.

Μήπως το παιδί σας περνάει μια στρεσογόνο φάση στη ζωή του; Μήπως μένει πολλές ώρες μόνο του, χωρίς την ποιοτική συναισθηματική επαφή μαζί σας; Μήπως το παιδί βιώνει κάτι άλλο, που δεν το γνωρίζουμε;

Μιλήστε μαζί του και αποκωδικοποιείστε τη συμπεριφορά του. Αν νιώσετε την ανάγκη απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό κάντε το. Θα οπλιστείτε με δύναμη και θα είσαστε έτοιμοι για όλα!