Ανήκετε στην κατηγορία των γονέων, που βαφτίζουν όλα τα είδη κρέατος «κοτόπουλο» ή προσπαθούν να… κρύψουν τα λαχανικά σε μία σάλτσα για τα μακαρόνια, γιατί διαφορετικά τα παιδιά δεν τα πλησιάζουν στο στόμα τους; Εάν ναι, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα και το mother.gr, τα παιδιά αναπτύσσουν το δικό τους κριτήριο επιλογής στις τροφές ακόμα και από την περίοδο της εμβρυικής ηλικίας τους.

ΔΟΚΙΜΗ… ΕΝ ΠΛΩ

Πώς δοκιμάζουν τα μωρά αυτό, που τρώει η μητέρα; Όσο είναι εντός μήτρας τα έμβρυα καταναλώνουν καθημερινά αρκετή ποσότητα αμνιακού υγρού, το οποίο εμπεριέχει -εκτός από τα συστατικά- και τη γεύση όσων έχει καταναλώσει η μητέρα τις τελευταίες ώρες.

Το ίδιο συμβαίνει και με το μητρικό γάλα, που λαμβάνει ύστερα από τη γέννησή του, το οποίο επίσης αλλάζει γεύση, ανάλογα με τις τροφές και τα ποτά, που έχει λάβει η θηλάζουσα μητέρα.

Η βανίλια, το καρότο, η μέντα, το σκόρδο είναι κάποιες μόνο από τις γεύσεις, που έχει παρατηρηθεί ότι περνούν στο αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα, λένε οι επιστήμονες.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΣΚΛΗΡΟ»

Όχι μόνο μεταφέρεται η γεύση των όσων καταναλώνει η μητέρα, αλλά το έμβρυο φαίνεται ότι καταγράφει στον εγκέφαλό του τα ερεθίσματα από κάθε γεύση, ερεθίσματα, που του μένουν για αρκετά χρόνια μετά, αν όχι για το υπόλοιπο της ζωής του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι εγκυμονούσες γυναίκες χωρίστηκαν από τους ερευνητές σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη ομάδα έπινε χυμό καρότου, κατά την εγκυμοσύνη. Η δεύτερη, κατά το θηλασμό, ενώ η τρίτη ομάδα δεν δοκίμασε ούτε σταγόνα από το χυμό. Όταν όλα τα παιδιά, αργότερα, ξεκίνησαν να καταναλώνουν στερεά τροφή, οι ερευνητές μαγνητοσκόπησαν τις αντιδράσεις τους, κάθε φορά που έτρωγαν κάτι, το οποίο είχε αναμειχθεί με νερό ή με χυμό καρότου.

Παρατηρήθηκε ότι τα μωρά, που οι μητέρες τους λάμβαναν χυμό καρότου είτε μέσω του αμνιακού υγρού είτε μέσω του μητρικού γάλακτος, είχαν περισσότερη όρεξη και έτρωγαν παραπάνω από το φαγητό, που περιείχε χυμό καρότου.

Όταν, μάλιστα, ανέλυσαν τις εικόνες από τα βίντεο, διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα μωρά έκαναν περισσότερες… γκριμάτσες ικανοποίησης -τρώγοντας τα συγκεκριμένα φαγητά- και καθόλου γκριμάτσες εκνευρισμού.