Είναι μόλις 1 έτους. Δεν μπορεί να εκφραστεί, πόσο μάλλον να μιλήσει. Κι εσείς αναρωτιέστε… μ’ αγαπά άραγε όσο κι εγώ; Να είστε βέβαιοι ότι το μωρό σας δείχνει με πολλούς τρόπους την αγάπη του.

Καθρεφτίζει τις κινήσεις σας

Οι εκφράσεις του προσώπου σας είναι οι πιο αγαπημένες και πιο …«μεταδοτικές» για το παιδί σας. Αυτός είναι ο λόγος που, συχνά, θα χαμογελάσει όταν χαμογελάτε ή θα φανεί ανήσυχο, όταν είστε φοβισμένοι. Αυτός ο καθρεφτισμός ξεκινά από την περίοδο που ήταν νεογέννητο, αλλά αυξάνει σημαντικά στην ηλικία των 9 έως 18 μηνών, λέει ο παιδίατρος Harvey Karp.

Βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά σας μάτια

Πώς θα αντιδρούσε άραγε το μόλις ενός έτους παιδί σας, εάν έβλεπε έναν ελέφαντα να τηγανίζει αυγά στην κουζίνα σας; Το πιθανότερο είναι, ότι θα κοίταζε προς το μέρος σας. Ο κόσμος είναι ένα δύσκολο μέρος, γεμάτο εκπλήξεις, για τα μικρά παιδιά. Για να τα καταφέρουν, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν και οι γονείς τους. Σας αγαπούν και εμπιστεύονται τη γνώμη σας

Αντιγράφει τη συμπεριφορά σας

Μήπως το μικρό σας προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα με τα κλειδιά σας; Μήπως χτενίζεται μπροστά στον καθρέφτη όπως ακριβώς εσείς; «Λένε ότι η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας – αλλά για τα μικρά παιδιά, είναι επίσης μια ειλικρινής μορφή του σεβασμού και της αγάπης τους», επιβεβαιώνει ο Karp.

Ασχολείται μαζί σας

Τα  πάρε-δώσε που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας είναι πολύ πιο εξελιγμένα τώρα. Το παιδί σας θέλει να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, να δει την αντίδρασή σας σε αυτό που κάνει και να σας πει (με το δικό του τρόπο) για τις ιδέες του.  Οι ειδικοί κάνουν λόγο για την «ανταποδοτική κοινωνική προσοχή» και τονίζουν ότι είναι ένα σημάδι της σύνδεσης του παιδιού σας με εσάς και της εμπιστοσύνης του σε εσάς.

Σας αντιμετωπίζει ως τη σανίδα σωτηρίας του

Σε ένα νέο περιβάλλον, το παιδί σας μπορεί να αμφιταλαντεύεται μεταξύ του να εξερευνήσει το χώρο και του να τρέξει πίσω σε εσάς και να χωθεί στην αγκαλιά σας. Είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης και της προσήλωσής του, λέει η ψυχολόγος Linda Acredolo. Είσαστε μια ασφαλής, καθησυχαστική αγκαλιά στην οποία θέλει πάντα να επιστρέφει.

Απευθύνεται σε εσάς για να το σώσετε

Περπατάτε στο πάρκο, όταν ένα μεγάλο σκυλί τρέχει μέχρι το παιδί σας. Σηκώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά και να το κρατήσετε κοντά σας. Σας εμπιστεύεται για να το βοηθήσετε και αυτός είναι άλλος ένας τρόπος να δείξει την αγάπη του, αναφέρει η γονέας και εκπαιδευτικός Mary Sheedy Kurcinka.

Αναζητά παρηγοριά σε εσάς

Το παιδί σας μπορεί να σας προτάξει το χέρι του για να φιλήσετε το μικρό του τραύμα, ή μπορεί να κλαψουρίσει για να το αγκαλιάσετε αφού μπουρδουκλωθεί στα σκαλοπάτια. Ξέρει ότι μπορεί να υπολογίζει σε εσάς για παρηγοριά, λέει η Acredolo – και σας εμπιστεύεται αρκετά για να σας ενημερώνει πότε σας χρειάζεται.