Η άρνηση του φαγητού στην παιδική ηλικία δεν σημαίνει απαραίτητα πιθανή διατροφική διαταραχή. Το παιδί διαμορφώνει την προσωπικότητά του και δοκιμάζει τα όρια σας έτσι ώστε να αναπτυχθεί γνωστικά. Τα καπρίτσια αυτά είναι φυσιολογικά και αναγκαία στην πορεία ανάπτυξης του παιδιού.

Μερικά παιδιά παρουσιάζουν κρίσεις υπερβολής. Για παράδειγμα, μπορεί να καταναλώνουν μερέντα επί 2 εβδομάδες. Μην ανησυχείτε! Αυτό δεν θα βλάψει ένα παιδί που γενικά τρέφεται σωστά.

Έχετε αγχωθεί και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς και όλα θα αλλάξουν!  

  • Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις συγκρούσεις την ώρα του φαγητού, όπως επίσης και τις δωροδοκίες.
  • Συζητήστε με το παιδί και συμφωνήστε ότι έχει δικαίωμα να αρνηθεί το φαγητό αλλά δεν έχει δικαίωμα να καταναλώσει κάτι άλλο πέραν από αυτό που του έχετε προσφέρει.
  • Χρησιμοποιείστε εικόνες, παραμύθια και παραδείγματα.
  • Μη πτοείστε από την άρνηση του παιδιού να φάει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής. Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος της ίδιας τροφής που το παιδί απορρίπτει. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν ρεβίθια αλλά αρέσκονται σε ρεβιθοπουρέ.
  • Ενθαρρύνετε τη θετική συμπεριφορά με ενίσχυση. Καλό είναι η ενίσχυση να μην είναι τροφή αλλά κάτι άλλο όπως αυτοκόλλητα, μια βόλτα ακόμα και ένα παιχνίδι.