Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα διαφορετικά ωράρια και οι ποικίλες υποχρεώσεις έχουν στερήσει από τις σύγχρονες οικογένειες μια από τις πιο σημαντικές καθημερινές συνήθειες, το οικογενειακό τραπέζι. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να τρώνε , έστω και ένα γεύμα την ημέρα, όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί;Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι λειτουργεί σαν ένα μηχανισμός προστασίας στη ζωή των παιδιών και μόνο οφέλη έχει να τους προσφέρει:
  • Τα παιδιά νιώθουν ότι «ανήκουν» στην οικογένεια. Ακόμα και όταν γκρινιάζουν για το φαγητό ή αρνούνται να φάνε τα όσπρια που τους φτιάξατε, τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της οικογένειας. Το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει το δέσιμο μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.
  • Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν. Για αρκετούς πολυάσχολους γονείς η ώρα του φαγητού ίσως να είναι και η μοναδική ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά τους, να μάθουν τα νέα τους από το σχολείο, αλλά και να μοιραστούν τα δικά τους νέα από την δουλειά, να γελάσουν, με δυο λόγια να επικοινωνήσουν ουσιαστικά.
  • Τα παιδιά αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες. Ένα οικογενειακό τραπέζι διδάσκει στα παιδιά πως πρέπει να συμπεριφέρονται την ώρα του φαγητού, π.χ. πώς να κάθονται σωστά στην καρέκλα, πώς να κρατούν το κουτάλι ή το πιρούνι, πώς να τρώνε χωρίς να δημιουργούν χάος, πώς να μην φωνάζουν, αλλά να συζητούν ήρεμα κλπ. Ένα παιδί που έχει μάθει να τρώει «πολιτισμένα» με την οικογένεια του, μπορεί να σταθεί καλύτερα σε ένα εστιατόριο και με άλλους ανθρώπους.
Για όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με το mother.gr, να προσπαθείτε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας, έστω ένα γεύμα κάθε μέρα, ενώ τα σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει η πίεση χρόνου, μπορείτε όχι μόνο να φάτε, αλλά και να μαγειρέψετε μαζί!