Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να «αιτιολογήσει» που οφείλεται αυτή η επιθυμία των αντρών για γιους και των γυναικών για κορίτσια.

Η αλήθεια είναι ότι η βασική επιθυμία όλων των μελλοντικών γονιών είναι να αποκτήσουν ένα υγιές, πάνω από όλα, μωρό. Ωστόσο πέρα από αυτό υπάρχουν πάντα και οι προτιμήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Queen’s University στο Οντάριο του Καναδά, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Anthropology, οι μελλοντικοί μπαμπάδες επιθυμούν αγόρια, και αντίστοιχα οι μαμάδες κόρες.

Στο πλαίσιο της μελέτης ρωτήθηκαν 2.000 σπουδαστές, υπάλληλοι και διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο και ενώ πεποίθησή τους ήταν ότι δεν θα έδειχναν καμία ιδιαίτερη ή καμία προτίμηση, υπήρξε μια σημαντική προτίμηση για το φύλο των απογόνων τους.

Οι ερωτήσεις ήταν: 1. Τι φύλο θα προτιμούσατε για το πρωτότοκο παιδί σας (ή ελπίζατε, αν έχετε ήδη ένα);

2. Αν είχατε (ή έχετε) περισσότερο από ένα παιδιά, θα προτιμούσατε η πλειοψηφία να ήταν αρσενική ή θηλυκή;

3. Αν είχατε μόνο ένα παιδί, τι φύλο θα προτιμούσατε να ήταν;

Η προτίμηση των ανδρών στους γιους είναι εύκολο να εξηγηθεί από την άποψη της εξέλιξης. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαιωνίσουν τα γονίδια της οικογένειας πολύ περισσότερο από μια γυναίκα.

Η προτίμηση των γυναικών για κόρες είναι που έκανε την διαφορά στη μελέτη. Ίσως είναι η επιθυμία να μοιραστούν την εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννας, αλλά και το όραμα του συναισθηματικού δεσμού «μητέρας – κόρης». Είναι μια μορφή κληρονομιάς λένε οι μελετητές.

Οι σύγχρονες μάλιστα γυναίκες νιώθοντας πολύ πιο δυνατές όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση τους (σε σχέση με το παρελθόν) φέρεται να  θέλουν να μοιραστούν αυτή την καλή ζωή με τα κορίτσια τους.