Βαριέστε να δέσετε με τις ζώνες ασφαλείας το παιδί σας, όταν πρόκειται να μετακινηθείτε μόνο για μερικές εκατοντάδες μέτρα; Σας εκνευρίζει η άρνησή του να μείνει δεμένο; Το θεωρείτε ευκολία; Μήπως πρέπει να αλλάξετε γνώμη; Το 60% των ατυχημάτων, που αφορούν τα παιδιά, συμβαίνει κοντά στο σπίτι.

Πολλές φορές στον δρόμο βλέπουμε στα διπλανά αυτοκίνητα παιδιά χωρίς τις ζώνες ασφαλείας τους, χωρις να υπαρχει, όμως, λογική εξήγηση…

Η αλήθεια ειναι ότι πολλά παιδιά εμφανίζουν μία άρνηση για τις ζώνες ασφαλείας. Αισθάνονται δεσμευμένα. Νιώθουν ότι δεν μπορούν να  παίξουν μέσα στο αυτοκίνητο ή πιστεύουν ότι, εάν είναι χωρίς τις ζώνες, θα μετακινηθούν και θα βλέπουν καλύτερα έξω από το αυτοκίνητο.

Συχνά είναι πολύ εκνευριστικό για έναν γονέα να προσπαθεί να δέσει με τη ζώνη το παιδί του κι εκείνο να σταυρώνει τα χέρια ή να τεντώνει το κορμί του, για να το αποφύγει. Αυτός φαίνεται είναι ο λόγος, που αρκετοί γονείς τελικά δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, με το πρόσχημα ότι θα μετακινηθούν για λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Προσοχή! Έξι στα δέκα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, στα οποία τραυματίζονται παιδιά, γίνονται κοντά στο σπίτι και με χαμηλές ταχύτητες.

Είναι μύθος το «δεν τρέχω». Μπορεί εσείς να έχετε χαμηλή ταχύτητα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι και ο απέναντι έχει κι αυτός πηγαίνει αργά. Επίσης, πολλές συγκρούσεις έχουν γίνει με χαμηλές ταχύτητες. Συνήθως πρόκειται για ατυχήματα με υλικές ζημιές, αλλά ένα παιδί μπορεί πολύ εύκολα να πεταχτεί από το κάθισμά του με τη σύγκρουση και να χτυπήσει ακόμα και στο κεφάλι.

Είναι μύθος το «εδώ κοντά πάω». Ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι στην επόμενη γωνία του σπιτιού σας δεν θα πεταχτεί κάποιο άλλο όχημα, που θα παραβιάσει την προτεραιότητα; Κανένας!

Είναι μύθος το «κι εμείς που μεγαλώσαμε χωρίς καθίσματα και ζώνες τι πάθαμε;»

Σας θυμίζουμε ότι τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 τα αυτοκίνητα ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με σήμερα. Οι οδηγοί είχαν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά και δεν ήταν τόσο πιεσμένοι από τον χρόνο και εκνευρισμένοι από τα κυκλοφοριακά προβλήματα (παράγοντες, που αυξάνουν τα λάθη).

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τις ζώνες τους και μην υποκύπτετε στην πίεση των παιδιών, που αρνούνται να τις φορέσουν. Δώσετε το καλό παράδειγμα, φορώντας αμέσως τη δική σας, σύμφωνα με το mother. Εσείς είστε το πρότυπο και εσάς αντιγράφουν.