Εάν είστε γονέας δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν τα παιδιά σας, ενώ μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον, με τις ίδιες προϋποθέσεις και όμως να έχουν διαφορές, που δεν οφείλονται απαραίτητα στον χαρακτήρα τους. Δεκάδες έρευνες έχουν γίνει παγκοσμίως. Διαβάστε ορισμένα από τα αποτελέσματα για τα μεγαλύτερα σε ηλικία σύμφωνα με το mother.gr.

• ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν ερευνητές από το πανεπιστήμιου του Έσσεξ εξέτασαν περισσότερα από 1500 ζευγάρια αδερφών είδαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν 16 % περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσουν σε ένα ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέλφια τους.

• ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ

Μήπως το μεγαλύτερο από τα παιδιά σας είναι λίγο «ξερόλας»; Ερευνητές πανεπιστημίου του Βελγίου υποστηρίζουν ότι όλα τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν την τάση να «μαθαίνουν» και να «εξουσιάζουν», ενώ τα μικρότερα να «νικούν».

• ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Από έρευνα στη Νέα Ζηλανδία προκύπτει αυτό, καθώς ανακάλυψαν ότι τα πρωτότοκα δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τη ζάχαρη και έχουν υψηλότερη πίεση.

• ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΑ

Στην ίδια έρευνα διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα έχουν συνήθως μεγαλύτερο ύψος, αλλά μικρότερο βάρος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη μητέρα, καθώς η μήτρα της αλλάζει μετά την πρώτη γέννα.

• ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Εάν θεωρείτε ότι περνάτε ισόποσο χρόνο και με τα δύο σας παιδιά, έρχονται οι ειδικοί να σας διαψεύδουν. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Κορνέλ, οι γονείς περνούν είκοσι με τριάντα λεπτά περισσότερο χρόνο καθημερινά με το μεγαλύτερο παιδί τους.

• ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΑ

Τουλάχιστον ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι συνήθως υψηλότερος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και δείγμα της ήταν εκατοντάδες ζευγάρια αντρών, αδέρφια μεταξύ τους.

• ΥΠΟΒΟΣΚΟΥΝ ΑΣΘΜΑ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το 2008 δημοσιεύτηκε μία έρευνα στην επίσημη ιστοσελίδα των Παιδοπνευμονολόγων των ΗΠΑ, στην οποία αναπτύχθηκε η άποψη ότι τα πρωτότοκα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες.