Εάν η μητέρα δεν γυμνάζεται καθημερινά, το παιδί είναι πιο πιθανό να προτιμά την καθιστική ζωή αντιγράφοντάς την, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα δραστηριότητας 554 μητέρες μαζί με τα τετράχρονα παιδιά τους. Όλοι τους ήταν εγγεγραμμένοι σε ειδικό πρόγραμμα στο Σαουθάμπτον της Μεγάλης Βρετανίας και για την εκτίμηση των επιπέδων δραστηριότητας, μητέρες και παιδιά φορούσαν μια συσκευή για περίπου μια εβδομάδα, που μετρούσε τον καρδιακό ρυθμό και την κίνηση του σώματος.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια άμεση συσχέτιση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας μεταξύ μητέρων και παιδιών. Ένα παιδί είχε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, αν η μητέρα του είχε ως υψηλότερη προτεραιότητα την καθημερινή άσκηση. Ωστόσο, μόνο το 53% των μητέρων, που συμμετείχαν στη μελέτη, πληρούσαν πραγματικά το συνιστώμενο ημερήσιο χρόνο της άσκησης, που είναι τουλάχιστον τριάντα λεπτά μέτρια έως αυστηρή σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι τα μητρικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού τους» είπε η Kathryn Hesket, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Το παιδί αντιγράφει τη μητέρα του κι έτσι, αν εκείνη αυξήσει τον χρόνο άσκησής της, ταυτόχρονα θα κάνει καλό και στο μικρό της.

Η διαπίστωση αυτή είναι σύμφωνη με μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Mayo Clinic Proceedings, σύμφωνα με την οποία οι μητέρες του σήμερα δαπανούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε καθιστικές δραστηριότητες από ό,τι πριν από 45 χρόνια. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να ασκούνται λιγότερο μόλις γίνουν μητέρες και σπάνια επιστρέφουν στο ίδιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας από ό, τι πριν από την απόκτηση ενός παιδιού.

Αλλά αυτή η μελέτη είναι επίσης μία από τα πολλές, που δείχνουν πώς οι μητέρες συχνά λειτουργούν ως πρεσβευτές για την υγεία και την ευεξία των παιδιών τους. Οι συντάκτες της μελέτης υποδηλώνουν ότι η υγεία μιας οικογένειας μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή προγραμμάτων, που ενθαρρύνουν τις μητέρες και τα παιδιά τους να συμμετάσχουν μαζί στην άσκηση.

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για κάθε άτομο, ώστε να διατηρήσει ένα βασικό επίπεδο ευεξίας. Αλλά η άσκηση είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και την ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού. Στα παιδιά, η έλλειψη άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα χρόνια νοσήματα στην ενήλικη ζωή. Η άσκηση μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο για διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Και πολλές έρευνες έχει αποδείξει ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει σχολικές επιδόσεις του παιδιού με τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Πηγή: mother.gr