Τα  παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στο σχολείο και για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν μια σωστή διατροφή.

Ένα από τα σημαντικότερα βλήματα αποτελεί το άγχος της σύγχρονης μητέρας για το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί το παιδί στο σχολείο.

Πολλά είναι αυτά που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα στο σπίτι και τρώνε ένα σάντουιτς στο πρώτο διάλειμμα. Αυτό όμως κάνει τα παιδιά να πεινούν περισσότερο όταν επιστρέφουν το μεσημέρι σπίτι.

Η σωστή διατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να αποτελείται από 5 ισορροπημένα γεύματα, με σκοπό να καλύπτονται όλες οι βασικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να μοιράζονται οι θερμίδες στην διάρκεια της ημέρας. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.

Ένα πρωινό με γάλα και δημητριακά ή ένα γιαουρτάκι με μπισκότα και φρούτα, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας να αποφύγουν την αναζήτηση «λιχουδιών» στα διαλείμματα, γιατί δεν θα νοιώθει πείνα.

Προσοχή όμως. Πολλά παιδιά ακόμα και αν δεν πεινάνε «παρασύρονται» από άλλα παιδιά που αγοράζουν φαγητό από το κυλικείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς πρέπει να συζητούν μαζί τους και να τους υποδεικνύουν το σωστό.

Η απαγόρευση της κατανάλωσης τροφών από την καντίνα του σχολείου μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

Σε ένα από τα διαλείμματα θα πρέπει να καταναλώνεται το «δεκατιανό», ένα ενδιάμεσο γεύμα για να καλύψει μπορεί το παιδί το αίσθημα της πείνας. Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή ψωμί σταρένιο ή αραβική πίτα, με τυρί ή και ζαμπόν γαλοπούλας και 1-2 φέτες ντομάτα ή μαρούλι. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν και κάποιο φρούτο όπως για παράδειγμα μια μπανάνα, ένα βερίκοκο, λίγα κεράσια, φράουλες κλπ.

Εάν οι γονείς φοβούνται να δώσουν τα φρούτα στο σχολείο, έχουν την επιλογή να δώσουν ένα χυμό επιλογής τους, χωρίς πολλά πρόσθετα σάκχαρα και 1 τοστ ή μια σπιτική τυρόπιτα και να προσφέρουν μια φρουτοσαλάτα στο απογευματινό γεύμα.

Ένα κομμάτι σπιτικού κέικ μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει μια διαφορετική ιδέα και πιο θελκτική για τα παιδιά.

Πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να μην ξεχνούν να θυμίζουν στα παιδιά καθημερινά το μπουκαλάκι τους με το νερό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά πολλές φορές ανταλλάσσουν ή αγοράζουν εκτός σχολείου τα «απαγορευμένα» είδη που δεν υπάρχουν στο κυλικείο ή δεν τους επιτρέπεται να τα καταναλώσουν γι αυτό και πρέπει οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ελέγχουν συνέχεια τις κινήσεις των παιδιών ιδιαίτερα αυτών μικρής ηλικίας.