Πολλές γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης έρχονται αντιμέτωπες με τη δύσπνοια. Και αναρωτιούνται: Έχει να κάνει με το μωρό που μεγαλώνει; Παίζει ρόλο το φαγητό και οι ώρες που τρώω; Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω αυτό το δυσάρεστο αίσθημα;

Η ήπιας μορφής δύσπνοια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, και πολλές γυναίκες την βιώνουν στην αρχή του 2ου τριμήνου. Που οφείλεται; Η απάντηση στην παρουσία των ορμονών που παράγει ο οργανισμός σου την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να ξέρεις πως οι ορμόνες αυτές ερεθίζουν το κέντρο της αναπνοής, και αυξάνουν τη συχνότητα και το βάθος των αναπνοών, καθιστώντας σε,  επιρρεπή σε εύκολο “λαχάνιασμα” και αίσθημα δύσπνοιας.

Τι μπορείτε να κάνετε; Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (και όχι 2-3 μεγάλα), πράγμα το οποίο βοηθά τον οργανισμό σας σε πολλά επίπεδα. Προσπαθήστε να μην πάρετε πολύ βάρος. Μετά τα γεύματα αποφύγετε την κατάκλιση για τουλάχιστον 1 ώρα. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε με την πρώτη ευκαιρία, δεδομένου ότι το άγχος επιτείνει το αίσθημα της δύπνοιας. Αν μπορείτε, βάλτε στην καθημερινότητά σας κάποιο είδος άσκησης που ελέγχει τις αναπνοές, όπως η γιόγκα για εγκύους.