Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είσαι έγκυος και να ταλαιπωρείσαι από ένα κρύωμα, μια γρίπη ή κάποια άλλη ελαφριά ίωση. Τα συμπτώματα μοιάζουν χειρότερα στις εγκύους και επιπλέον η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα είναι περιορισμένη.

Τα έντονα συμπτώματα, που οι έγκυες γυναίκες βιώνουν, οφείλονται στο γεγονός ότι οι βλεννογόνοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μύτης, έχουν μια εντονότερη τάση να τρέχουν και ερεθίζονται ευκολότερα. Αυτό μεταφράζεται σε εντονότερο μπούκωμα και πιο συχνά ερεθισμένο λαιμό.

Το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει μια έγκυος, είναι σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της να βρουν ποια φάρμακα επιτρέπεται να πάρει. Υπάρχουν κάποια –λίγα-  φάρμακα που δεν υπάρχει πρόβλημα να πάρει μια έγκυος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της γρίπης.

Επιπλέον, τα φυσικά «γιατροσόφια» είναι εκείνα στα οποία μία έγκυος μπορεί να καταφύγει με ασφάλεια. Γαργάρες με αλατόνερο, ορός για την αποσυμφόρηση της μύτης και ζεστά ροφήματα είναι  απόλυτα ενδεδειγμένα.

Για στομαχικές ενοχλήσεις, τα περισσότερα αντιόξινα θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν όμως να προσφέρουν ανακούφιση και τα φάρμακα για τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Για την διάρροια, κάποια δημοφιλή φάρμακα μπορούν να ληφθούν από μια έγκυο στο πρώτο τρίμηνο αλλά μόνο για 24 ώρες.

Πάντως, ανεξάρτητα από το πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα, το καλό του μωρού που κυοφορείται είναι η πρώτη προτεραιότητα και αυτό είναι που θα φροντίσει κατ’ αρχήν ο γυναικολόγος.

Παρεμπιπτόντως, αν παίρνετε φάρμακα οποιουδήποτε είδους, ειδικά όμως αντικαταθλιπτικά, και διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, θα πρέπει άμεσα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας για να αποφασίσει εκείνος την τροποποίηση της δοσολογίας ή ακόμα και την διακοπή τους.