Οι Έλληνες διατροφολόγοι συστήνουν να αποφεύγουν οι μέλλουσες μητέρες την κατανάλωση ξιφία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά από έρευνα που έγινε για βαρέα τοξικά μέταλλα σε φέτες ξιφία και σολομού.

Ειδικότερο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) διεξήγαγε σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο αναλύσεων, μελέτη σε ψάρια όπως ο ξιφίας και ο σολομός που έχουν στο παρελθόν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο.

Οι ειδικοί βρήκαν ότι ο ξιφίας Μεσογείου είναι ένα ψάρι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο – μάλιστα, η περιεκτικότητα του σε τοξικά μέταλλα είναι έως και 25πλασια σε σύγκριση με άλλα ψάρια!

Επιπλέον, ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο, σε σχέση με τα άλλα είδη σολομού. Αρνητική εντύπωση όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι ο σολομός από Φιόρδ Νορβηγίας που αγοράστηκε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων δεν φάνηκε να είναι πιο «καθαρός» από τους συμβατικούς σολομούς, παρόλο που η τιμή του ήταν υψηλή.  

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επιμένουν πως τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και συνεπώς πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.