Θα έχετε σίγουρα ακούσει για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μια διατροφή πλούσια σε τροφές ολικής άλεσης και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, τα παιδιά σήμερα δεν λαμβάνουν πάντα την ποσότητα φυτικών ινών που θα έπρεπε από τις τροφές που καταναλώνουν.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Αμερικανικός Οργανισμός Διατροφολογίας, ο οποίος συνιστά στους γονείς να παρέχουν στα παιδιά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών.

Για την ακρίβεια, όπως συμβουλεύουν εκπρόσωποι του Οργανισμού, τα παιδιά από 2 ετών και πάνω θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, παρόμοιο με αυτόν των ενηλίκων. Με άλλα λόγια, φροντίστε να προσφέρετε στα παιδιά ποικιλία τροφών από κάθε διατροφική ομάδα, σε κάθε γεύμα, καθώς και ποικιλία τροφών που περιέχουν ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Γιατί οι ίνες είναι σημαντικές για τα παιδιά;

Οι ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρούν το σύστημα πέψης υγιές, ενώ βοηθούν τον οργανισμό να «καθαρίζει» και τις θρεπτικές ουσίες να κυκλοφορούν πιο εύκολα. Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν το επιπλέον προνόμιο να είναι χορταστικές, με αποτέλεσμα το άτομο να μην τρώει παραπάνω από όσο χρειάζεται. Επιπλέον, όταν καταναλώνονται μαζί με πολλά υγρά, οι ίνες βοηθούν τις τροφές να κινηθούν μέσω του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, η διατροφή αυτή μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, διαβήτη, καρδιοπαθειών αλλά και πεπτικών ανωμαλιών.

Καλές πηγές ινών για παιδιά

Ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών έχει 5 ή περισσότερα γραμμάρια ινών ανά μερίδα, ενώ μία καλή πηγή ινών είναι η τροφή που προσφέρει τουλάχιστον 3 γραμμάρια ινών ανά μερίδα.

Κάποιες από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι:

  • Τα σιτηρά: Ψωμιά ολικής άλεσης και δημητριακά, ακατέργαστη βρώμη, καστανό ρύζι και κριθάρι.
  • Τα φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, μούρα, ξερά δαμάσκηνα και αχλάδια.
  • Τα λαχανικά: Αρακάς, αγκινάρες, πατάτες ψημένες με τη φλούδα και όσπρια (ιδιαίτερα ξερά φασόλια και φακές).

Πώς να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή των παιδιών

Αυξάνοντας τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών σας έχετε ήδη κάνει μία καλή αρχή στο να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες. Είναι πολύ πιθανό, βέβαια, τα παιδιά να μην δέχονται πολύ ευχάριστα τις παραπάνω τροφές.

Έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικούς ακόμα έξυπνους τρόπους να ενσωματώσετε τις ίνες στην διατροφή τους:

  • Προτιμήστε ψωμιά, bagels και πίτες ολικής άλεσης, αντί των αντίστοιχων λευκών.
  • Αγοράζετε δημητριακά που στα βασικά συστατικά τους περιλαμβάνουν σιτάρι ολικής άλεσης ή βρώμη και που προσφέρουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.
  • Όταν τους παίρνετε ή τους φτιάχνετε βάφλες ή pancakes προτιμάτε να είναι από αλεύρι ολικής άλεσης.
  • Στα φαγητά σας προτιμάτε καστανό ρύζι αντί του λευκού, το οποίο μπορείτε να αναμείξετε με λαχανικά ή φασόλια.
  • Για ένα γεύμα πλούσιο σε ίνες σερβίρετε ζυμαρικά ολικής άλεσης και σοτάρετε λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας.
  • Πάντα προτιμάτε τα φρέσκα φρούτα από τα συσκευασμένα, καθώς τα συσκευασμένα έχουν λιγότερες ίνες και μπορεί να περιέχουν προσθήκη ζάχαρης.
  • Γαρνίρετε τα παγωτά και τα παγωμένα γιαούρτια των παιδιών με δημητριακά ολικής άλεσης, βατόμουρα ή αμύγδαλα για να τα κάνετε ακόμα πιο θρεπτικά.
  • Όταν δίνετε στα παιδιά φρούτα, όπως μήλα ή αχλάδια, προτιμάτε να μην καθαρίζετε τη φλούδα τους, γιατί εκεί βρίσκονται οι περισσότερες ίνες.
  • Όταν τρώτε έξω, σε αμερικανικού τύπου εστιατόρια ή παραγγέλνετε από αυτά, προτιμάτε τις πατάτες τύπου wedges με τη φλούδα, που ψήνονται στον φούρνο, αντί των τηγανιτών.