O τρόπος που γεννάει μία γυναίκα μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αποσύνδεση της πρωτεΐνης (UCP2), μία φυσική πρωτεΐνη που οι επιστήμονες του Yale λένε ότι βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στα μωρά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά.

Πρόκειται για την πρωτεϊνη που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μ Αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται με την ανάπτυξη της μνήμης και τη δυνατότηα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Tamas Horvath, κατέληξε στο αρχικό συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν χαμηλότερα επίπεδα UCP2 σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και θα συνεχιστεί, μια και η ερευνητική ομάδα του Δρ Tamas Horvath θέλει να διαπιστώσει το πώς η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού ενισχύει αυτήν την πρωτεϊνη.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση και τα αποτελέσματά της συμπίπτουν με μία περίοδο που οι καισαρικές έχουν σημειώσει ρεκόρ στις ΗΠΑ .

Το Yale εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο αυξανόμενος αριθμός των καισαρικών τομών επιτάσσεται περισσότερο από τη διευκόλυνση ιατρού και ασθενούς παρά από την ιατρική αναγκαιότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιες καισαρικές είναι αναπόφευκτες».

Στο ρεπορτάζ του Fox News Report τονίζεται ότι τα επίπεδα αυτής της πρωτεϊνης επηρεάζουν την συμπεριφορά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Επίσης αναφέρεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες έρευνες σχετικές με το ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβουν οι καισαρικές, τόσο για τις επιτόκους όσο και για τα έμβρυα.