Γνωστή στα αγγλικά ως «ροζ μάτι», επειδή το λευκό του ματιού γίνεται ροζ, η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του ματιού και των βλεφάρων. Μπορεί να προκληθεί από ιό ή από βακτήρια, αν και η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι πιο ήπια. Εάν τα βλέφαρα του παιδιού σας είναι τσιμπλιασμένα όταν ξυπνά, μάλλον πάσχει από βακτηριακή και όχι ιογενή επιπεφυκίτιδα.

Τα Συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι: • Κατακόκκινα μάτια • Θολότητα, ερεθισμός • Πυώδης έκκριση • Τσιμπλιασμένα βλέφαρα μετά τον ύπνο  
Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

1. Προσπαθήστε να μάθετε αν τα συμπτώματα του παιδιού σας οφείλονται σε κάτι άλλο εκτός από επιπεφυκίτιδα. Μπορεί να έχει κάποια αλλεργία, όπως αλλεργική ρινίτιδα, ή μπορεί απλώς να έχει έναν κόκκο σκόνης ή μια βλεφαρίδα στο μάτι του. 2. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας πάσχει από επιπεφυκίτιδα, βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε ζεστό, βρασμένο νερό και πλύνετε τα μάτια του χρησιμοποιώντας καθαρό βαμβάκι για το κάθε μάτι. Ξεκινήστε από το μολυσμένο μάτι, από την εσωτερική γωνία του ματιού προς τα έξω.

Πώς θα την αντιμετωπίσει ο γιατρός;

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό αν νομίζετε ότι το παιδί σας πάσχει από επιπεφυκίτιδα ή αν τα μάτια του είναι κατακόκκινα και ερεθισμένα. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει κάποιες  αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφή για βακτηριακή λοίμωξη, η οποία θα θεραπεύσει την επιπεφυκίτιδα. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα δεν χρειάζεται θεραπεία και πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.