Η σημασία της λέξης σ’αγαπώ είναι πολύ πιο μεγάλη από ότι φανταζόμαστε. Έχει ισχυρή δύναμη, τόση, που επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού, την δημιουργία της προσωπικότητας του και την μετέπειτα εξέλιξη του στην ζωή, σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι μια από τις κυριότερες λέξεις που πρέπει να εκφράζουν οι γονείς από την πρώτη κι’όλας στιγμή! Την ενέργεια που εισπράττει το παιδί ακούγοντας την είναι τόσο σπουδαία που νιώθει την ζέστη αίσθηση αγάπης από τους γονείς του να το αγκαλιάζει.

Όταν το παιδί λαμβάνει μηνύματα αγάπης, τονώνεται η αυτοεκτίμηση του. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του και πιο σημαντικό ακόμη είναι το ότι δυναμώνουμε το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης μεταξύ παιδιού και γονιού. Αυτή η σύνδεση είναι η βάση για όλα, η βάση για μια καλή σχέση με το παιδί σας. Στην συνεχεία, το παιδί έχοντας καλύψει την βασική αυτή ανάγκη της αγάπης μπορεί να μεγαλώνει με μια ομαλή ανάπτυξη, ειδικά ψυχολογικά, κάνοντας έτσι φίλους στο σχολειό, μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία όπου μπορεί να σταθεί με αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Εκφράζοντας την αγάπη σας, το παιδί μαθαίνει να εισπράττει την αγάπη, να την νιώθει και να την δίνει πίσω με τον όμορφο τρόπο που την λαμβάνει. Έτσι, μεγαλώνοντας σε ένα ζεστό περιβάλλον, μπορεί αργότερα να δημιουργήσει σχέσεις οι οποίες είναι βασισμένες στην αγάπη και τον σεβασμό. Το παιδί έχοντας λάβει αγάπη από το σπίτι μαθαίνει να διακρίνει τις προβληματικές σχέσεις που δεν αρμόζουν στα βιώματα του.

Δεν υπάρχει όριο στο “σ’αγαπώ”. Είναι κάτι που το εκφράζουμε στα παιδιά μας όπως το νιώθουμε. Ανεξάρτητα με την ηλικία, η λέξη αυτή είναι κάτι που το παιδί θα έχει πάντα ανάγκη να ακούει από εσάς. Του παρέχει την δύναμη που χρειάζεται και του παρέχει ασφάλεια! Η συναισθηματική ασφάλεια ξεκινά από το σπίτι και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική εξέλιξη ενός παιδιού. Λέγοντας και δείχνοντας την αγάπη σας, είτε λεκτικά είτε με μια αγκαλιά, ένα χάδι, είναι αρκετό για να νιώσει το παιδί ολοκληρωμένο συναισθηματικά.

Ευάγγελος Κάνταρος – Παιδίατρος

paidiatros