Επιστήμονες από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως μία τεχνική διαλογισμού που έκαναν διάσημη την δεκαετία του ’60 οι Beatles μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο και να βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών.

Μελετώντας μαθητές του Λυκείου ανακάλυψαν πως όσοι έλεγαν σε καθημερινή βάση «οοομ» ή κάποιο άλλο Μάντρα του υπερβατικού διαλογισμού, παρουσίασαν βελτίωση της βαθμολογίας τους κατά 15% κατά μέσον όρο.

Ειδικά όμως οι μαθητές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες, παρουσίασαν βελτίωση που έφτασε στο 25%.

Ο υπερβατικός διαλογισμός είναι μία τεχνική χαλάρωσης, που εμπεριέχει την επανάληψη ενός συγκεκριμένου ήχου ξανά και ξανά, με τα μάτια κλειστά. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη, έλεγαν το «οοομ» επί 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υπερβατικός διαλογισμός μπορεί να δράσει αγχολυτικά και ηρεμιστικά, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έπειτα από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Το βρετανικό συγκρότημα Beatles τον έκανε παγκοσμίως γνωστό την δεκαετία του ’60 όταν και τα τέσσερα μέλη του (Τζων Λένον, Πωλ ΜακΚάρτνεϊ, Τζωρτζ Χάρισον και Ρίνγκο Σταρ) πήγαν στην Ινδία όπου τους τον δίδαξε ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.

Ο δρ Ρόμπερτ Κόλμπερτ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Εκπαίδευσης Neag του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, και οι συνεργάτες του, βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μελέτη με 235 μαθητές, οι μισοί εκ των οποίων κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα υπερβατικού διαλογισμού και οι λοιποί όχι.

Οι φοιτητές που έκαναν διαλογισμό είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να παρουσιάσουν παραβατική συμπεριφορά, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Education».