Ανακαλύψτε τα πάντα γύρω από το φαγητό και απολαύστε την καλύτερη ώρα της ημέρας! Η πιο συναρπαστική πράξη μητρότητας, ο θηλασμός, εκτός από το ότι εξασφαλίζει στο μωρό σας τα πιο πολύτιμα εφόδια για να αναπτυχθεί σωστά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να του δείξετε την αγάπη σας.

Με επιμονή κι υπομονή

Δεν μπορεί, κάτι δεν κάνετε καλά και το μωρό σας αντί να θηλάζει, κλαίει και αντιδρά τόσο έντονα, σαν να του συμβαίνει το χειρότερο πράγμα του κόσμου. “Μα τόσες και τόσες νέες μανούλες τα κατάφεραν, εγώ γιατί όχι;”, αναρωτιέστε εκνευρισμένη με τον εαυτό σας. Ηρεμήστε! Ούτε μία νέα μαμά δεν ήξερε από πριν πώς να θηλάζει το μωρό της, το έμαθαν όλες ύστερα από πολλές ώρες… προπόνησης.

Η συμβουλή μας:

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο μωρό για να εξοικειωθείτε με το θηλασμό.

Αφού αποδεχτείτε πως θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα για να θηλάσετε με επιτυχία, ακολουθήστε τα εξής βήματα: Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα, βάλτε ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας και κρατήστε το μωρό σε ημικαθιστική θέση στην αγκαλιά σας -το κεφαλάκι του πρέπει να ακουμπά στο εσωτερικό του αγκώνα σας και το χέρι σας αγγίζει την πλάτη του για να στηρίζει το κορμάκι.

Έπειτα, με το ελεύθερο χέρι σας πιάστε το στήθος σας και κουνήστε λίγο ολόκληρο το μαστό για να χαϊδέψει η θηλή το στοματάκι του. Μπορεί στην αρχή να πιπιλά αδέξια το στήθος σας, γρήγορα όμως θα καταλάβει πως εκεί υπάρχει νόστιμο γαλατάκι και θα αρχίσει να θηλάζει κανονικά. Αφού θηλάσετε περίπου 10- 15 λεπτά από τον κάθε μαστό, κρατήστε το μωρό για λίγο στον ώμο σας μέχρι να ρευτεί. Θυμηθείτε: Το νερό είναι περιττό αφού το μητρικό γάλα περιέχει περίπου 80% νερό, ποσότητα αρκετή για τις ανάγκες του οργανισμού του.

Πάνω απ όλα η υγιεινή

Ακουμπά στο εσώρουχο και στα ρούχα, το αγγίζετε με τα χέρια σας, έρχεται σε επαφή με τα χειλάκια το μωρού σας για να του προσφέρει το νόστιμο γαλατάκι! Το μέχρι τώρα σήμα κατατεθέν της γυναικείας σας φύσης, το στήθος σας, αναλαμβάνει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο: να αποτελέσει πηγή ζωής για τη νέα ζωούλα και χάρη στο πολύτιμο γάλα που κρύβει να τη μεγαλώσει σωστά.

Η συμβουλή μας:

Φροντίζετε για την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση του στήθους σας.

Πριν από κάθε θηλασμό, πλένετε προσεκτικά το στήθος σας και φυσικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό σκουπίζοντας στο τέλος καλά με απαλές κινήσεις. Αφού θηλάσετε, πλένετε ή σκουπίζετε με μια καθαρή πετσέτα την περιοχή και φοράτε έναν καθαρό στηθόδεσμο, ειδικό για νέες μαμάδες.

Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο ξεφλούδισμα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε λίγη κρέμα γλυκερίνης για να σας ανακουφίσει. Αν όμως δείτε έντονες κοκκινίλες, φυσαλίδες που σας προκαλούν φαγούρα ή τσούξιμο, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό.

Ένας θησαυρός σε μπουκάλι

Μετά την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού, θέλατε τόσο πολύ να βιώσετε και αυτή του θηλασμού! Κάθε φορά όμως που το μωρό ακουμπά τις θηλές σας υποφέρετε απ’ τον πόνο… Μπορεί να μην μπορείτε να ζήσετε το μεγαλείο του θηλασμού -όπως χαρακτηριστικά λένε οι φίλες σας- αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μικρό σας θα στερηθεί το πολύτιμο γάλα σας.

Η συμβουλή μας:

Αποθηκεύστε το γάλα της ημέρας σε μπιμπερό.

Με τη βοήθεια του θήλαστρου απελευθερώστε το γάλα από το στήθος σας και φυλάξτε το σε μπουκάλια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Έπειτα, βάλτε τα στο ψυγείο έχοντας στο μυαλό σας πως το γάλα διατηρείται έως και 24 ώρες στη συντήρηση. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, βάλτε το γεμάτο μπουκάλι σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό για λίγα λεπτά για να ζεσταθεί και αφού το γάλα αποκτήσει την ιδανική θερμοκρασία, προσφέρετέ το στο μωρό. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως πρέπει να κρατάτε το μπουκάλι σε κλίση 45 μοιρών την ώρα που ταΐζετε το παιδί για να είναι γεμάτη η θηλή με γάλα και όχι με αέρα -ο αέρας του φέρνει λόξιγκα.

Εννοείται πως η ίδια διαδικασία ισχύει και όταν το μωρό πίνει γάλα εμπορίου, μόνο που εδώ πρέπει να προσέξετε ώστε να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες παρασκευής για να έχει τα γάλα του πάντα την ίδια υφή και γεύση. Σε κάθε περίπτωση, πετάτε πάντα το γάλα που περίσσεψε.