Τι λένε τα στατιστικά και οι ειδικοί για το γεγονός ότι οι σύγχρονοι γονείς προτιμούν πλέον συνειδητά τις αυστηρά τριμελείς οικογένειες;  

Επηρεασμένοι κυρίως από τα κοινωνικά στερεότυπα, ένα μοναχοπαίδι φαντάζει στα μάτια μας ως εγωιστής, ενώ οι γονείς του θεωρούνται από πολλούς ευθυνόφοβοι και ατομικιστές.

Μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο της στη New York Times, ισχυρίζεται ότι όχι μόνο είναι εξίσου πιθανό τα μοναχοπαίδια να γίνουν συγκροτημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι όπως και τα παιδιά που έχουν αδέρφια, αλλά επιπλέον ότι και οι γονείς τους δείχνουν να είναι πιο χαλαροί και ευχαριστημένοι με την επιλογή τους να μην ακολουθήσουν το κατεστημένο που επιβάλλει την απόκτηση τουλάχιστον δύο παιδιών.

Οι διαφορές ανάμεσα στα παιδιά χωρίς αδέρφια και σ’ εκείνα με αδέρφια τείνουν να έχουν θετικά πρόσημα. Σύμφωνα με μελέτη από τους επιστήμονες του Πανεπιστιμίου του Τέξας ανέλυσαν στοιχεία από εκατοντάδες παλαιότερες έρευνες από το 1980 και μετά, φάνηκε ότι τα μοναχοπαίδια έχουν αποδεδειγμένα υψηλότερη νοημοσύνη, βιώνουν μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή τους και έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση. Αυτά τα ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνονται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, δεν λάμβαναν υπόψη άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. το αν οι γονείς των παιδιών ήταν χωρισμένοι ή σε ποια οικονομική τάξη ανήκαν.

Όσον αφορά τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία, καταδεικνύουν ότι 1 στις 5 αμερικανικές οικογένειες έχει πλέον ένα μόνο παιδί, γεγονός που κάνει κάποιον να αντιληφθεί ότι πρόκειται πλέον για μια νέα πραγματικότητα.