Τα χειμερινά ταξίδια με παιδιά δεν είναι απαγορευτικά, αντίθετα μπορούν να είναι διασκεδαστικά και άκρως συναρπαστικά. Θα πρέπει λοιπόν,  να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας ασφαλείς και χωρίς… σπασμένα νεύρα!

Η έγκαιρη προετοιμασία και ο σωστός προγραμματισμός είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του ταξιδιού. Τα μωρά συνήθως θεωρούνται πιο «εύκολοι» συνταξιδιώτες από τα μεγαλύτερα παιδιά, γιατί δεν φέρνουν αντιρρήσεις, διασκεδάζουν εύκολα και μαζί τους μπορείτε να επισκεφτείτε όποια μέρη θέλετε. Ωστόσο, απαιτούν προσοχή, ιδιαίτερη φροντίδα και πάρα πολύ μεγάλο εξοπλισμό. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ικανά να σας «εξοντώσουν» με την υπερκινητικότητα και την ενέργειά τους! Καθετί που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, θέλουν να το δουν, να το πειράξουν, να το εξερευνήσουν, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να διαφύγουν της προσοχής σας και να σας βάλουν σε ένα απίστευτο κυνηγητό. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τις εμπειρίες του ταξιδιού, φέρονται τις περισσότερες φορές σαν ενήλικοι, συνήθως τους αρέσουν τα ίδια πράγματα με εσάς, με τη μόνη διαφορά ότι είναι πολύ πιθανό να βαρεθούν πιο εύκολα.

Αν δεν έχετε αποφασίσει τον προορισμό των χειμερινών σας διακοπών, καλό θα ήταν κατά την επιλογή σας να λάβετε υπόψη την ηλικία των παιδιών σας, τις αντοχές τους και βέβαια τις δικές σας προτιμήσεις. Επιλέξτε μέρη με κατάλληλη τουριστική υποδομή για παιδιά, άνετους χώρους, πάρκα, ζωολογικούς κήπους κλπ. Αναζητήστε καταλύματα με ειδικές παροχές, εύκολη πρόσβαση στις δραστηριότητες με τις οποίες θέλετε να ασχοληθείτε (π.χ. σκι) και φροντίστε, όταν κάνετε κράτηση, να ενημερώνετε για την ηλικία των παιδιών σας. Πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα παρέχουν υπηρεσίες baby-sitting, διαθέτουν παιδικές εγκαταστάσεις και προσφέρουν παιδικά μενού.

Φτιάχνοντας τη λίστα με τα απαραίτητα… Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε τη λίστα με όλα όσα κρίνετε απαραίτητα για την εξόρμησή σας, λάβετε υπόψη σας:

– Τις ηλικίες των παιδιών σας. Αν έχετε βρέφος, θα χρειαστείτε σαφώς περισσότερα πράγματα να πάρετε μαζί σας, όπως μπιμπερό, αποστειρωτές, το γάλα του κλπ. – Τον τρόπο μεταφοράς σας. Θα είναι με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο; – Τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, δίνοντας έμφαση σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της Καστοριάς και της Κρήτης ή της Λαπωνίας και της Αυστρίας με την Ιταλία. – Τέλος, τα χαρακτηριστικά του προορισμού σας. Θα επισκεφτείτε μια μεγάλη πόλη, ένα γραφικό μικρό χωριό ή ένα οργανωμένο σαλέ για σκι; Γιατί την κάνουμε αυτή την ερώτηση; Πολύ απλά επειδή αν επισκεφτείτε μια μεγάλη πόλη και τύχει να ξεχάσετε κάτι (όπως το γάλα του ή τις πάνες του), θα έχετε τη δυνατότητα να το αγοράσετε από εκεί, σε αντίθεση με ένα μικρό χωριό ή ένα σαλέ, όπου τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα.

Η βαλίτσα του μωρού

Αν το παιδί σας είναι ακόμα βρέφος, καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες του είναι αυξημένες και -κατά συνέπεια- ο απαραίτητος εξοπλισμός το ίδιο. Μη σας πιάνει πανικός. Με σωστές επιλογές και με κοινή λογική θα φτιάξετε τη βαλίτσα του χωρίς να του λείψει τίποτα. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε να μην ξεχάσετε: – Πάνες. – Καλλυντικά σε μικρές συσκευασίες (λοσιόν, πούδρες, κρέμες κλπ.). – Υγρά μαντιλάκια. – Σαλιάρες. – Πιπίλες, μπιμπερό. – Το γάλα του ή τις κρέμες του. – Αλλαξιές ρούχων (υπολογίστε όσες μέρες διακοπών επί δύο). – Εσώρουχα, κορμάκια. – Άνετα, ζεστά παπούτσια και κάλτσες. – Σκουφάκια, γάντια, κασκόλ. – Φόρμα εξόδου. – Το αγαπημένο του παιχνίδι (ειδικά αν έχει κάτι με το οποίο του αρέσει να κοιμάται). – Μία παιδική κουβέρτα (η κουβέρτα τις περισσότερες φορές θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη από το πρωί έως το βράδυ). – Οπωσδήποτε το βιβλιάριο υγείας του.

 

Η βαλίτσα του παιδιού

– Αλλαξιές ρούχων (υπολογίστε όσες μέρες διακοπών επί δύο). – Εσώρουχα, πιτζάμες. – Άνετα και ζεστά παπούτσια. – Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής (σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα). – Σκουφάκια, γάντια, κασκόλ. – Μπουφάν. – Αγαπημένα παιχνίδια και βιβλία. – Το βιβλιάριο υγείας του. Ταξιδεύοντας… με το αυτοκίνητο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι οικείο στο παιδί σας, αλλά αν πρόκειται να ταξιδέψετε πάνω από τρεις ώρες, καλό θα ήταν να κάνετε συχνές στάσεις για να αποφύγετε την πλήξη και την γκρίνια του παιδιού. Αν το ταξίδι σας διαρκεί πολύ περισσότερο, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε και την ιδέα της διανυκτέρευσης κατά τη διάρκειά του. Επιπλέον, φροντίστε ώστε τα παιδιά να είναι ξεκούραστα. Εάν συνηθίζουν να κοιμούνται κάποια συγκεκριμένη ώρα στη διάρκεια της ημέρας, επιλέξτε αυτή την ώρα για να ταξιδέψετε (εάν δεν σας βγάζει πολύ εκτός προγράμματος), έτσι ώστε να κοιμούνται στη διαδρομή.

… με το τρένο

Η εντυπωσιακή και γρήγορη εναλλαγή των τοπίων, το γεγονός ότι μπορούν να περπατήσουν, να βλέπουν τη θέα από το παράθυρο, ακόμα και να κάνουν φίλους, είναι οι λόγοι που κάνουν το τρένο να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στα παιδιά. Αν το ταξίδι προβλέπεται πολύωρο, καλό θα ήταν να ταξιδέψετε βράδυ και να κοιμηθείτε σε κουκέτα. Πάρτε μαζί σας κάποιο αντικείμενο που αγαπούν πολύ, π.χ. μια πολύ μικρή κουβερτούλα και ένα μικρό καινούργιο παιχνιδάκι ή βιβλίο. Το βιβλίο βολεύει πολύ, γιατί μπαίνει πιο εύκολα στις αποσκευές και μπορείτε να απασχολήσετε το παιδί διαβάζοντάς του ή δείχνοντάς του εικόνες. Αν έχετε βρέφος, φροντίστε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα του, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία δύσκολα θα τα βρείτε στο τρένο. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο μέσο μεταφοράς, παρόλο που -δυστυχώς- δεν είναι και τόσο οικονομικό – μερικές φορές το να ταξιδεύεις με το αεροπλάνο είναι φθηνότερο.

… με το αεροπλάνο

Αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, κλείστε εισιτήρια εγκαίρως. Μια απευθείας πτήση μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο, αλλά δεν θα ταλαιπωρηθείτε με αλλαγές και ανταποκρίσεις. Πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Φροντίστε να φτάσετε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα -ειδικά όταν πρόκειται να πετάξετε στο εξωτερικό-, γιατί ίσως και να σας πάρει λίγη ώρα ο έλεγχος των εισιτηρίων και της εισόδου, από τη στιγμή που έχετε και το παιδί μαζί σας. Αν έχετε και το καρότσι του παιδιού μαζί, μετά το check in, τοποθετήστε μια ταμπέλα με τα στοιχεία σας στο καροτσάκι και αφήστε το στις αποσκευές, για να το πάρετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τους δικούς της σχετικούς κανόνες, γι’ αυτό, πριν κάνετε κράτηση εισιτηρίων, τσεκάρετε τι ακριβώς ισχύει σε αυτή της επιλογής σας. Πριν κλείσετε τα εισιτήριά σας, ρωτήστε την εταιρεία για τις σχετικές ανέσεις που προσφέρει, προκειμένου να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε εν πτήσει. Τα νήπια που μένουν ξύπνια περισσότερη ώρα, ίσως σας κουράσουν, γιατί θα θέλουν προσοχή και παιχνίδια για να απασχοληθούν. Αν ξεχάσετε μολύβια, μπογιές και μπλοκ ζωγραφικής, μην αγχώνεστε, γιατί το πλήρωμα συνήθως φροντίζει να εξοπλίσει και να απασχολήσει τα παιδιά. Να είστε προετοιμασμένοι για συνεπιβάτες που δυσανασχετούν, για σχόλια και επικριτικές ματιές που θα επιφέρουν οι φωνές και τα κλάματα των παιδιών, όμως σε καμία περίπτωση μην πτοηθείτε. Οι καλύτεροι ηλικιακά συνταξιδιώτες σας θα είναι τα πιτσιρίκια πάνω από 4 χρόνων, καθώς είναι σε θέση να απασχολούνται με τις προβολές παιδικών προγραμμάτων του αεροπλάνου, με μουσική και ζωγραφική. Μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να φάνε μόνα τους και κοιμούνται εύκολα. Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να προσέξετε στο αεροπορικό ταξίδι είναι τα αυτάκια του παιδιού, αφού οι αλλαγές της πίεσης κατά την απογείωση και την προσγείωση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στα αυτιά, ειδικά αν έχουν περάσει κρύωμα, αλλεργίες ή μόλυνση. Δώστε στο μικρό σας να πιει κάτι κατά την απογείωση και την προσγείωση, θα ανακουφίσει τα αυτιά του από την πίεση. Μια πιπίλα μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη για τον ίδιο σκοπό. Στα μεγαλύτερα μωρά, δώστε τους ένα ποτήρι νερό ή χυμό για να πίνουν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, προκειμένου να ανακουφιστούν από το αίσθημα του βουλώματος των αυτιών.

… με το καράβι

Το πλοίο είναι μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ άνετα, αφού δεν περιορίζει τις κινήσεις, τόσο τις δικές μας όσο και του παιδιού. Αν το ταξίδι μας πρόκειται να διαρκέσει πάνω από 4-5 ώρες, καλό είναι να εξασφαλίσουμε καμπίνα, ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί το παιδί. Ένα βρέφος, βέβαια, μπορεί άνετα να πάρει τον υπνάκο του στο πορτμπεμπέ ή το καρότσι του. Ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν ενδείκνυται και δεν προτιμάται, γιατί στην περίπτωση που θα ταξιδέψετε όταν έχει αρκετά μποφόρ, η ταλαιπωρία για εσάς αλλά κυρίως για το παιδί είναι πολύ μεγάλη. Να θυμάστε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στο παιδί δραμαμίνη ή άλλο φάρμακο χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας.

Η μαγική τ��άντα της μαμάς

Μια καλά οργανωμένη τσάντα ταξιδιού γλιτώνει πολλά παιδιά από κλάματα και υστερίες, αλλά και πολλούς μπαμπάδες και μαμάδες από σπασμένα νεύρα και εκνευρισμό. Γι’ αυτό, λοιπόν:

  • Πρέπει να έχετε μαζί σας τις αγαπημένες λιχουδιές του παιδιού σας.
  • Βάλτε σε μια τσάντα μερικά καινούργια βιβλία ή παιχνίδια. Βγάλτε τα ένα-ένα κάθε φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μην πάρετε μαζί σας παιχνίδια που έχουν πολλά κομμάτια, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να ψάχνετε να βρείτε τα χαμένα κομμάτια ανάμεσα στα καθίσματα του αυτοκινήτου.
  • Αν ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο, πάρτε μαζί σας κασέτες με τα αγαπημένα του τραγούδια, για να τα ακούει στη διαδρομή.
  • Πάρτε μαζί το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι, θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει και να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Αν ταξιδεύετε με βρέφος, πάρτε μαζί σας δύο αποστειρωμένα μπιμπερό, βρασμένο νερό σε θερμός, το γάλα-σκόνη και πιπίλες.
  • Μην ξεχάσετε πάνες, μωρομάντιλα και μία μικρή πετσέτα.
  • Να έχετε μία αλλαξιά εσώρουχα και ρούχα.
  • Εφοδιαστείτε με νερό και κάτι εύκολο για φαγητό, όπως ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο.
  • Θυμηθείτε τα χαρτομάντιλα.

Για καλό και για καλό

  • Mιλήστε με τον παιδίατρό σας. Αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο ή πρέπει να το κάνετε την περίοδο που θα λείπετε, συζητήστε μαζί του εναλλακτικές λύσεις.
  • Σιγουρευτείτε ότι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του οποιαδήποτε στιγμή.
  • Ενημερωθείτε για το Κέντρο Υγείας ή το πλησιέστερο ιατρείο που υπάρχει στον προορισμό των διακοπών σας και σημειώστε τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο, από το οποίο δεν θα λείπει: θερμόμετρο, υπόθετο και σιρόπι παρακεταμόλης για παιδιά, αντισηπτικά και απολυμαντικά μαντιλάκια μίας χρήσης, αντιισταμινική κρέμα και σιρόπι, καταπραϋντική κρέμα καλέντουλας και αντιηλιακό (οπωσδήποτε αν πάτε στα χιόνια), μία κρέμα κατάλληλη για μώλωπες και στραμπουλήγματα, υπόθετα για εμετούς).

Παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες

Τα ταξίδια σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος και πιο λεπτομερής προγραμματισμός, ώστε να πάνε όλα καλά. Πρώτα συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, εφοδιαστείτε με τα αναγκαία φάρμακα, σιγουρευτείτε για την ασφαλιστική σας κάλυψη και ενημερωθείτε για νοσοκομεία και γιατρούς της περιοχής που θα διαμείνετε. Αν υπάρχει πρόβλημα αναπηρίας, θα πρέπει να μεταφέρετε οπωσδήποτε το αναπηρικό καροτσάκι, και αν ταξιδέψετε αεροπορικώς, μην αμελήσετε να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία, ώστε να εξασφαλίσετε ειδική θέση και να διευθετήσετε κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού.

«Μαμά, ζαλίζομαι…»

Η ζαλάδα και η ναυτία είναι από τα πιο συχνά και σημαντικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυρίως με αυτοκίνητο. Για να μη ζαλιστεί το παιδί, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι:

  • Δώστε του κάτι ελαφρύ να φάει, π.χ. ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας βραστό, με λίγα λαχανικά βραστά.
  • Προγραμματίστε να μην έχει φάει τίποτα τρεις ώρες πριν από το ταξίδι, ώστε να μην έχει πολλά να «βγάλει».
  • Κατά το ταξίδι, ανοίγετέ του τακτικά το παράθυρο, για να ανανεώνεται ο αέρας, και φυσικά αποφύγετε να καπνίζετε κοντά του.
  • Κάντε συχνές στάσεις, για να ξεμουδιάζουν τα παιδιά, να περπατούν λίγο, να αναπνέουν καθαρό αέρα, για να προλάβετε τη ζαλάδα ώστε να μην εξελιχθεί σε ναυτία.
  • Αν ήδη γνωρίζετε από προηγούμενα ταξίδια ότι το παιδί σας ζαλίζεται πολύ συχνά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σε περίπτωση, όμως, που ζαλιστεί:

  • Σταματήστε (αν είστε με δικό σας μεταφορικό μέσο), βάλτε το να ξαπλώσει ακίνητο με κλειστά τα μάτια. Κάντε του κομπρέσες στο μέτωπο και στο λαιμό.
  • Μην του χορηγήσετε κάποιο φάρμακο κατά της ναυτίας χωρίς τη συμβουλή γιατρού.