Έχετε άγχος; Αισθάνεστε ενοχές; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των περισσότερων εργαζόμενων μητέρων. Δεν χρειάζεται, όμως, να αφήσετε αυτά τα συναισθήματα να σας κυριεύσουν. Μπορείτε να είστε καταπληκτική μητέρα και επαγγελματίας ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Το 99% των εργαζόμενων μητέρων υποστηρίζουν ότι μόνο και η «ματιά» στο ημερήσιο πρόγραμμά τους τις αγχώνει και τις εξουθενώνει.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε ενοχές, επειδή αφήνετε το παιδί σας με μία μπέιμπι σίτερ ή με τους παππούδες, και να αισθάνεστε πίεση στην προσπάθειά σας να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του προϊσταμένου, των πελατών και της οικογένειάς σας. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ

Όλο και περισσότεροι μπαμπάδες πλέον ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, οι μπαμπάδες περνούν μία ώρα παραπάνω την ημέρα με τα παιδιά τους, σε σύγκριση με τους μπαμπάδες πριν από 25 χρόνια.

Η συμβολή του πατέρα μπορεί να αποδειχθεί «θαυματουργή», όταν το παιδί είναι άρρωστο ή όταν δεν προλαβαίνετε να παραβρεθείτε στην ενημέρωση γονέων του σχολείου.

Μην διστάζετε, λοιπόν, να μοιράζεστε με τον σύντροφό σας την… αποστολή του γονέα.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΕΥΠΛΑΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όταν κανονίζετε τις ημερήσιες δραστηριότητές σας μην «βάζετε» τα ραντεβού σας το ένα πολύ κοντά στο άλλο, γιατί τις περισσότερες φορές ένας αστάθμητος παράγοντας θα σας βγάλει εκτός προγράμματος και θα αγχωθείτε ακόμα περισσότερο.

Αυτό μπορεί, σύμφωνα με το mother.gr, να μην είναι ιδιαίτερα εφικτό στα επαγγελματικά σας, αλλά μπορεί να είναι στα θέματα οικογένειας. Αν για παράδειγμα έχει προπόνηση ποδοσφαίρου 6-8 το απόγευμα, μην κανονίσετε στις 8:15 να είστε μισή ώρα μακριά από το γήπεδο για να συναντήσετε κάποιους φίλους.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο από τον υπολογιστή του γραφείου σας, θα ευχόσασταν να είστε στο σπίτι. Αλλά μαντέψτε: μάλλον δεν θα ήσασταν τόσο ευχαριστημένη, εάν δεν εργαζόσασταν και μένατε συνέχεια στο σπίτι.

Πρακτικά; Πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας τι σας προσφέρει η εργασία. Κερδίζετε χρήματα, ξεφεύγετε από τη ρουτίνα της φροντίδας ενός παιδιού, γνωρίζετε ανθρώπους.

ΑΓΧΩΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αυτά είναι τα καλά νέα για μία εργαζόμενη μητέρα. Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα παιδιά, εργαζομένων μητέρων, που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, γίνονται πιο κοινωνικά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και κάνουν φιλίες νωρίτερα από τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε, αλλά τα παιδιά αισθάνονται πότε είστε αγχωμένη και ταραγμένη. Σε αυτήν την περίπτωση, το άγχος και η ταραχή σας μεταφέρεται σε εκείνα. Άρα τα κάνετε… χειρότερα.