Ο λόξυγγας του εμβρύου μπορεί να εμφανιστεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο, αλλά τις περισσότερες φορές αφορά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Όταν το έμβρυο έχει λόξυγγα, η μητέρα αισθάνεται σπασμούς στην κοιλιά της, που δίνουν διαφορετική αίσθηση από τις άλλες κινήσεις του. Σχεδόν όλες οι γυναίκες θα αισθανθούν το μωράκι τους να έχει λόξυγγα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν όχι περισσότερο. Μερικά μωρά έχουν λόξυγκα σε καθημερινή βάση και μερικές φορές ακόμη πιο συχνά.

Ο λόξυγγας οφείλεται στη σύσπαση του διαφράγματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανιστεί, είναι η πλήρης ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου. Ο λόξυγγας είναι αντανακλαστικός, και δεν φαίνεται να προκαλεί δυσφορία στο έμβρυο όπως στον ενήλικα. Επιπλέον, ο λόξυγγας προετοιμάζει τους πνεύμονες του εμβρύου για την υγιή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος μετά τη γέννηση και βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού του μωρού κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Ο λόξυγγας επομένως αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο της ενδομήτριας ζωής, και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στις μέλλουσες μαμάδες.

Ενίοτε και αρκετά πιο σπάνια, ο λόξυγγας του εμβρύου που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σημαίνει ότι το έμβρυο δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο εξαιτίας συμπίεσης του ομφαλίου λώρου. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με τον μαιευτήρα σας, ο οποίος θα προγραμματίσει άμεσα τον υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου, ή μετά τις 30 εβδομάδες, καρδιοτοκογραφική εξέταση, για την διαπίστωση της καλής κατάστασης του εμβρύου.