Η Επιλογή του Προορισμού

Συζητήστε με τα παιδιά αυτό που έχετε στο μυαλό σας αλλά ακούστε και τις δικές τους απόψεις. Αν φλέγονται να επισκεφτούν έναν αρχαιολογικό χώρο ή αν ονειρεύονται να δουν ένα διάσημο μουσείο μιας ευρωπαϊκής πόλης σκεφτείτε εάν υπάρχουν τρόποι να ικανοποιήσετε την επιθυμία τους. Αν αυτό που έχουν στο μυαλό τους ξεφεύγει εντελώς τα από δικά σας οικονομικά δεδομένα μπορείτε να τους εκθέσετε την κατάσταση με ειλικρίνεια καθώς τα οικογενειακά ταξίδια είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση. Συνήθως όμως τα παιδιά δεν ονειρεύονται πολυτέλειες, ούτε λαχταρούν να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Αυτό που τα ενδιαφέρει είναι να έχουν τη ξενοιασιά τους, χώρους για παιχνίδι, άλλα παιδιά για να κάνουν παρέα ή να γνωρίσουν από κοντά κάτι που έχει εξάψει την φαντασία τους.

Τι βάζετε στη βαλίτσα

Τα απολύτως απαραίτητα, αν και μερικές φορές αυτό σημαίνει το πακετάρισμα ολόκληρης της ντουλάπας τους κυρίως εάν ετοιμάζεστε για πολυήμερες διακοπές. Πριν την αναχώρηση χαρίστε τους μια χρωματιστή βαλίτσα με ροδάκια, εάν βέβαια βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να τη σύρουν. Θα τους δώσει μεγάλη χαρά να βάλουν εκεί ένα μέρος από τα ρουχαλάκια και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Προετοιμάστε με τη βοήθεια του φαρμακοποιού σας ένα πραγματικά χρήσιμο φαρμακείο σε περίπτωση που συμβεί κάτι και δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια. Το βιβλιάριο υγείας των παιδιών θα πρέπει να το έχετε μαζί σας έτσι και αλλιώς, όπωςπρέπει και να φροντίσετε για δόσεις εμβολίων που εκκρεμούν πριν από την αναχώρηση. Το αγαπημένο αρκουδάκι, η κούκλα ή το παιχνίδι που λατρεύουν έχει θέση στη βαλίτσα τους. Όπως επίσης και τα βιβλία που θα επιλέξετε μαζί. Συνήθως τα παιδιά θέλουν να πάρουν μαζί τους τα πάντα, αλλά το να μπουν σε μια διαδικασία επιλογής είναι σημαντικό καθώς τέτοιου τύπου αποφάσεις έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ακόμη και αν θα ταξιδέψετε κατακαλόκαιρο θα πρέπει να βάλετε στις αποσκευές κλειστά παπούτσια, μια χειμωνιάτικη πιζάμα και ελαφριά μπουφάν. Τα περίτεχνα ακριβά ρούχα δεν έχουν καμιά θέση στη βαλίτσα των μικρών ταξιδιώτη. Ακόμη και αν τα θέλουν μαζί θα πρέπει να αρνηθείτε σθεναρά.

Με αεροπλάνα και βαπόρια

Τα παιδιά αντιπαθούν τις πολύωρες πτήσεις και τα ατελείωτα ταξίδια με το πλοίο. Επίσης το ύψος ή η εικόνα της θάλασσας μπορούν να τους δημιουργήσουν ανασφάλεια εάν χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα για πρώτη φορά. Είναι στο χέρι σας να τους εμπνεύσετε εμπιστοσύνη προετοιμάζοντας τα σωστά ώστε να μπορέσουν να χαρούν την εμπειρία. Υπάρχουν ακόμη και βιβλία, που κυκλοφορούν στα ελληνικά, με φιγούρες που διασχίζουν τα πέλαγα και τους αιθέρες, με τις οποίες εύκολα θα ταυτιστούν. Εάν ταξιδέψετε με αεροπλάνο επιλέξετε μια εταιρεία που έχει ειδικές παροχές για τους μικρούς ταξιδιώτες. Τα παζλ, τα στυλό, οι μπογιές και το χαρτί που θα τους δώσει η αεροσυνοδός θα τα ενθουσιάσουν και θα τα κάνουν νοιώσουν ασφαλή και σημαντικά. Στο πλοίο δεν πρέπει να τα αφήσετε στιγμή μόνα τους. Μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο που έχουν επιλέξει για το ταξίδι ή να βρείτε μια ήσυχη γωνία να τους διαβάσετε εσείς την αγαπημένη τους ιστορία. Βέβαια το να τα ταξιδεύει κανείς με πλοίο στα ελληνικά νησιά είναι μια μοναδική εμπειρία. Μπορείτε να τους διηγηθείτε τη δική σας και να τους επιτρέψετε μέσα από τα μάτια σας να ανακαλύψουν τη γοητεία των νησιών έτσι όπως τα προσεγγίζει το πλοίο, να τους μιλήσετε για τους παραδοσιακούς οικισμούς ή ακόμη και για την ιστορία τους και να χαζέψετε μαζί τους την ομορφιά των απομακρυσμένων ακρογιαλιών. Μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας λίγο ψωμί για να ταΐσετε τους γλάρους. Το φαγητό του παιδιού στο πλοίο πρέπει να είναι ελαφρύ. Κρύα σάντουιτς με τυρί και φρούτα όπως οι μπανάνες θα τα «κρατήσουν» μέχρι να απολαύσετε το πρώτο γεύμα σας όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος είναι υποτιμημένος όμως με τα καινούργια τρένα μπορείτε να έχετε ένα ταξίδι που θα μείνει σε όλους σας αξέχαστο. Είναι ένας τρόπος να «σπάσετε» μια μεγάλη διαδρομή ώστε να τους επιτρέψετε να γνωρίσουν αυτόν τον ασφαλή και οικολογικό τρόπο μεταφοράς. Εάν έχουν παίξει με τρενάκια θα ενθουσιαστούν. Σίγουρα κάποια στιγμή θα ονειρεύτηκαν το να προσεγγίζουν σταθμούς ή να διασχίζουν τούνελ. Εάν βρεθείτε στην Ευρώπη, επιλέξετε το σιδηρόδρομο για τη μεταφορά σας από τη μια πόλη στην άλλη. Είναι εξάλλου και αυτός ένας τρόπος για να γνωρίσουν την ωραία φύση και τις κομψές ευρωπαϊκές πόλεις. Τα παιδιά που ταξίδεψαν με σιδηρόδρομο, ακόμη και αν ήταν πολύ μικρά σε ηλικία, γοητεύτηκαν από τέτοιες διαδρομές οι οποίες αποτυπώθηκαν στη μνήμη τους.

Παιδί στο αυτοκίνητο

Είναι αλήθεια πως οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες επιλέγουν για το ταξίδι τους το ΙΧ. τους. Παρόλο που αποτελεί τον πλέον πληκτικό τρόπο μεταφοράς και δεν χαρίζει στο παιδί την χαρά της ανακάλυψης του καινούργιου, προσφέρει μια αυτονομία. Με το αυτοκίνητο μπορείτε να σταματήσετε όπου σας αρέσει, οποιαδήποτε στιγμή γι αυτό και δεν πρέπει να προσδιορίσετε το ταξίδι σας μέσα σε αυστηρά χρονικά όρια. Ειδικά αν πρόκειται να πάτε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη οδικώς, ίσως θα ήταν χρήσιμη και μια διανυκτέρευση κατά τη διαδρομή. Οι στάσεις πάντως θεωρούνται απαραίτητες τόσο για τις φυσικές ανάγκες των παιδιών, για φαγητό ή απλώς για ξεμούδιασμα. Το βιβλίο δεν ενδείκνυται στο αυτοκίνητο κυρίως αν τα παιδιά ζαλίζονται. Είναι όμως χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με μαγνήτες ώστε να περάσουν το χρόνο τους όσο γίνεται ευχάριστα. Εκείνο όμως που τα παιδιά λατρεύουν είναι το κουβεντολόι με τους γονείς τους. Γι αυτό να είστε προετοιμασμένοι για αλλεπάλληλες ερωτήσεις και απαντήσεις σε ένα πλήθος από «γιατί». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καλό είναι να αποφύγετε τους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που κάνουν τα μικρά να βαριούνται και να δώσετε έμφαση στη μουσική. Τα αγαπημένα τους CD θα γίνουν το soundtrack της διαδρομής και στην ανάγκη τραγουδήστε και εσείς μαζί τους τα αγαπημένα τους τραγούδια. Αν περάσετε από ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο ή κάποιον τόπο με ιστορία δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να τον ανακαλύψουν.