Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν το παιδάκι τους στη γραφή, πιάνουν χαρτί, μολύβι και μπογιές και ξεκινούν γραμμές και σχηματάκια.

Είναι, όμως, αυτό το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν;

Οι 3 βασικές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες να κατακτηθούν από ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, πριν την διαδικασία εκπαίδευσης στη γραφή, είναι:

  1. η λεπτή κινητικότητα π.χ. ο τρόπος που κρατάει το μολύβι ή πως χειρίζεται τα δάκτυλά του. Υπάρχουν και ειδικά βοηθήματα για το μολύβι που εκπαιδεύουν το παιδί να το πιάνει και να γράφει σωστά.

 

  1. η δόμηση του χώρου, π.χ. γράφουμε οριζόντια από τα αριστερά προς τα δεξιά, το «3» και το «ε» έχουν αντίθετη κατεύθυνση, ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω στο τετράδιο, γράφουμε ανάμεσα στις γραμμές, στο «θ» και «φ» διαφέρει η κατεύθυνση της γραμμής κ.τ.λ.

 

  1. ο χρονικός προσανατολισμός, π.χ. η έννοια «πριν» και «μετά»: για να γράψει το γράμμα «α» πρέπει πρώτα να κάνει τον κύκλο και μετά το μισοφέγγαρο, ή όταν θέλει να γράψει μια συλλαβή π.χ. «πα» πρέπει πρώτα να γράψει το «π» και μετά το «α» κ.τ.λ.

Επομένως, πριν ξεκινήσεις τις προγραφικές ασκήσεις, θυμήσου να ενισχύσεις τις παραπάνω δεξιότητες και να είσαι σίγουρη ότι το παιδί σου θα προσαρμοστεί εύκολα και θα είναι για αυτόν ένα ευχάριστο παιχνίδι.