Η καλή κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι  βασικό μέλημα ενός γονιού και πρέπει σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής του να μην δείχνουμε αμέλεια σε αυτό.

Το ερώτημα βέβαια είναι από πότε πρέπει να ξεκινήσει ένα να παρακοολουθείται από και μέχρι ποια ηλικία;

Ο παιδίατρος θα πρέπει να δει το μωρό λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στο σπίτι για να ελέγξει αν παίρνει βάρος, αλλά και να μας δώσει συμβουλές για την σωστή διατροφή του. Σε κάθε επίσκεψη, ο παιδίατρος καταγράφει το ύψος, το βάρος και την περίμετρο του κεφαλιού αλλά και την κινητική του εξέλιξη. Μεγαλώνοντας το παιδί ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό και κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας που το παιδί μπορεί να επισκέπεται τον παιδίατρο;

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), με το υπ’ αριθ. πρωτ. Υ7α/Γ.Π. οικ. 14566/7.2.11, οι έφηβοι έως 16 ετών έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν τον παιδίατρο ως θεράποντα ιατρό και τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία για την νοσηλεία τους.

Η εφηβεία, είναι η πιο δύσκολη περίοδος που μπορεί να βιώσει ένα παιδί. Η αντιμετώπισή της καλό είναι να γίνεται από παιδιάτρους που ειδικεύεονται σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και πρόληψης, και όχι από γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας, που δεν έχουν την απαραίτητη γνώση.

Επίσης το περιβάλλον των Παιδιατρικών Νοσοκομείων είναι πολύ πιο κατάλληλο για την ψυχική υγεία των εφήβων.