Η εκπαίδευση τουαλέτας απαιτεί καλή διάθεση, υπομονή και ενθάρρυνση.  Η επιτυχία μπορεί να έρθει πολύ σύντομα. Το κυριότερο είναι να μην ξεκινήσετε πολύ νωρίς.

Αν το παιδί δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγξει τη λειτουργία της κύστης και των εντέρων του, η εκπαίδευση δεν πρόκειται να φέρει θετικά αποτελέσματα. Μία έμπειρη μητέρα θα περιμένει ώσπου το παιδί να είναι πανέτοιμο, αποφεύγοντας έτσι τα ατυχήματα, τα βρεμένα ρούχα και τον εκνευρισμό που συνοδεύουν την ανεπιτυχή εκπαίδευση τουαλέτας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζουν όταν η μητέρα, είτε από άστοχο ενθουσιασμό, είτε επειδή αφήνεται να παρασυρθεί από τρίτους, ξεκινά να εκπαιδεύει το παιδί της να χρησιμοποιεί το γιο-γιο νωρίτερα από ό, τι πρέπει. Όμως το να προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε ένα παιδί που δεν είναι ακόμη έτοιμο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, καθώς και να αναστατώσει τόσο το ίδιο όσο και το πρόσωπο που το φροντίζει. Δεν είναι κακό να έχει το παιδί ηλικία λίγο μεγαλύτερη από την «ιδανική». Τα παιδιά ηλικίας 2½-3 ετών μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση του γιο-γιο μέσα σε 48 ώρες μόνο, αφού οι ικανότητες κατανόησης και ελέγχου των σωματικών τους λειτουργιών είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των μικρότερων παιδιών. Ξέρω ότι κάποιοι παιδικοί σταθμοί απαιτούν τα παιδιά δυόμισι χρονών να είναι με την άφιξή τους ήδη εκπαιδευμένα, δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Επίσης, συνιστάται στις μητέρες να προγραμματίζουν την εκπαίδευση τουαλέτας του παιδιού τους όταν ο καιρός είναι ζεστός. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εφικτό, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εκπαίδευση του παιδιού σε εποχή που μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς πάνα παρουσιάζει ολοφάνερα πλεονεκτήματα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα ελαφριά ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά και φθινοπωρινά ρούχα βγαίνουν και φοριούνται πιο εύκολα από ό, τι τα χειμωνιάτικα.

Ενδείξεις ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εκπαίδευση τουαλέτας

  • Είναι μεγαλύτερο από 18 μηνών.
  • Η πάνα του παραμένει στεγνή για περισσότερες από δύο ώρες (αυτό δείχνει ότι έχει αρχίσει να αποκτά ως ένα βαθμό τον έλεγχο της κύστης του), ενώ συχνά είναι στεγνή και όταν το ξυπνάτε από το μεσημεριανό του ύπνο.
  • Έχει συνείδηση πότε κάνει κακά ή τσίσα. Αυτό ίσως το εκδηλώνει μένοντας πολύ ήσυχο και δείχνοντας σημάδια συγκέντρωσης, ή αλλιώς μπορεί να δείχνει την πάνα του και να λέει «κακά» ή «πιπί» αφού τα έχει κάνει.
  • Είναι σε θέση να κατανοεί και να υπακούει σε κάποιες απλές εντολές, όπως για παράδειγμα «πήγαινε να φέρεις την κόκκινη μπάλα σου» ή «βάλε το παιχνίδι σου στο κουτί».
  •  Δείχνει προθυμία να βοηθά και εκείνος στο βγάλσιμο των ρούχων, των παπουτσιών, των καλτσών και των εσωρούχων του και καταλαβαίνει τι σημαίνει το ανέβασμα του βρακιού του.
  • Μπορεί να δείξει με το χέρι του τα διάφορα μέρη του σώματός του όταν του τα κατονομάζετε.
  • Έχει την ικανότητα  να κάθεται ήσυχο παίζοντας μόνο του ή να συγκεντρώνεται για 5-10 λεπτά σε ένα παιχνίδι, βιβλίο ή ταινία.

Συμβουλές για να συνεργαστεί το παιδί σας στην εκπαίδευση τουαλέτας

  • Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει και το ίδιο στο ντύσιμο και στο γδύσιμό του, καθώς και στην τακτοποίηση των παιχνιδιών του.
  •   Αν το παιδί σας δεν είναι πολύ πρόθυμο να συνεργαστεί, χρησιμοποιήστε ως κίνητρο μια «καρτέλα επιδόσεων» με αυτοκόλλητα. Σημειώνετε από ένα σταυρό σε κάθε κουτάκι και κάθε φορά που συνεργάζεται, όταν του το ζητάτε να κάνει κάτι, καλύπτετε το σταυρό με ένα αυτοκόλλητο. Μόλις δείτε ότι για αρκετές φορές συνεχόμενες ημέρες, σχεδόν όλοι οι σταυροί έχουν καλυφτεί, μπορείτε να είστε βέβαιη ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να συνεργαστεί μαζί σας στην εκπαίδευση της τουαλέτας

Μην σας πιάνει άγχος. Κανένας δεν έμεινε με πάνα για μια ζωή. Αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει.

Όσο λιγότερο αγχώνεστε εσείς και όσο λιγότερο πιέζεται το παιδί σας τόσο πιο γρήγορα θα πετάξει την πάνα. Κάθε παιδί έχει το ρυθμό του και πρέπει να το σεβαστείτε.

Τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα. Μην εκνευρίζεστε και μην το μαλώνετε. Οπλιστείτε με υπομονή και έξτρα ρούχα και τώρα που έβγαλε την πάνα, μην περιμένετε ότι το βράδυ θα αρχίσει να σηκώνεται μόνο του και να πηγαίνει τουαλέτα. Η βραδυνή πάνα, κατά κανόνα, αργεί περισσότερο και αυτό έχει να κάνει και με βιολογικούς παράγοντες όπως είναι η ετοιμότητα κάθε παιδιού να κρατήσει τα ούρα του.