Για πολλές γυναίκες στις ευρωπαϊκές χώρες η μητρότητα αρχίζει μετά το 40 έτος της ηλικίας, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό περιμένει ακόμη περισσότερο, έως τη «μέση ηλικία», όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα η πέμπτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου.

Η τάση αυτή φαίνεται ανάγλυφα σε έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς προκύπτει ότι το 2009 συνολικά 29.976 γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία τεκνοποίησαν μετά τα 40 τους χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιο σε σχέση με το 1999 και τριπλάσιο σε σχέση με το 1989.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα. Το 1995, είχαν γίνει μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια 12.000 γυναίκες. Το 2008 έφτασαν τις 32.000. Και σήμερα το ποσοστό φτάνει στο 5,7% του γυναικείου πληθυσμού, περίπου όσο και στη Βρετανία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα “La Repubblica”.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβονται πολλές αιτίες. Η πρώτη και πιο προφανής από αυτές είναι ότι σήμερα οι γυναίκες θέλουν πρώτα να κάνουν μερικά βήματα στον επαγγελματικό τους χώρο πριν αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν. Με άλλα λόγια, οι επαγγελματικές τους φιλοδοξίες ξεπερνούν κατά πολύ την εξασφάλιση μιας θέσης στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες επιλέγουν να αναβάλουν την έλευση του «ευτυχούς γεγονότος» θεωρώντας ότι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τα μητρικά τους καθήκοντα με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η επαγγελματική ανέλιξη σημαίνει και καλύτερες απολαβές, γεγονός που τους επιτρέπει οικονομικά να ανατρέξουν στην απαραίτητη βοήθεια.

Μια άλλη αιτία έχει να κάνει με την καλύτερη διατροφή και την άσκηση που επιλέγουν πολλές γυναίκες ως τρόπο ζωής. Ο συνδυασμός αυτών των δυο επιλογών επιτρέπει στη σημερινή γυναίκα να έχει καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Ασφαλώς ένα ρόλο στην τεκνοποίηση μετά τα 40 παίζει και το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με τους Βρετανούς κοινωνιολόγους, σήμερα οι άνδρες είναι πιο διστακτικοί στο να δημιουργήσουν οικογένεια. Προτιμούν να περιμένουν είτε γιατί δεν είναι πεπεισμένοι ότι θέλουν να γίνουν πατέρες ή σύζυγοι είτε επειδή θέλουν και αυτοί να αφιερωθούν πρώτα στη δουλειά τους και την καριέρα τους.

Η επόμενη αιτία ανάγεται στη σφαίρα της ψυχολογίας και αφορά και στα δυο φύλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνδρες και γυναίκες ζουν μια «παρατεταμένη εφηβεία» που συχνά ξεπερνάει τα 30 χρόνια και καμιά φορά μπορεί να φτάσει ως τα 40.

Οι ψυχολόγοι, πάντως, επισημαίνουν ότι η εφηβεία σε αυτή την περίπτωση δεν νοείται ως ανωριμότητα αλλά ως επιθυμία εμπειριών, γνώσης, περιπέτειας και απόδρασης, δηλαδή όλων αυτών των στοιχείων που κάποιος είναι υποχρεωμένος να περιορίσει ή και να στερηθεί εντελώς όταν γίνεται γονιός.

Οι αρμόδιοι στη Βρετανία προειδοποιούν, πάντως, ότι η μητρότητα μετά τα 40 απαιτεί σύνεση και προσοχή. «Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να κυοφορήσουν και τεκνοποιήσουν μετά τα 40 μπορεί να κάνει κάποιους να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια και κίνδυνοι», δηλώνει ο δρ. Τόνι Ράδεφορντ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας.

Ειδικά για τη Βρετανία, η τάση μπορεί να έχει σχέση και με την Σέρι Μπλερ, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. «Όταν η πρώην πρώτη κυρία έμεινε έγκυος στα 45 της χρόνια, ήρθαν πολλές γυναίκες σε μας λέγοντάς μας ότι “μπορώ να το κάνω κι εγώ”. Αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι», προειδοποιεί ο Βρετανός καθηγητής.