Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική και υπέροχη  περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Πρέπει να απολαμβάνεται την κάθε μέρα και την κάθε της στιγμή. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες απορίες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε στη διάρκεια της κύησης γι’ αυτό απαντάμε παρακάτω  στις πιο συχνές σας ερωτήσεις.

⦁    ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Προτιμήστε άνετα και βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα που κρατούν υγρασία και προκαλούν δυσφορία όταν κάνει ζέστη.
Τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε να είναι αναπαυτικά , μαλακά και με χαμηλά τακούνια.
Συνιστούμε βαμβακερά εσώρουχα, όσο το δυνατόν πιο άνετα και ευρύχωρα. Το σουτιέν είναι ένα είδος βασικό κατά την εγκυμοσύνη. Να  αποφεύγετε τα σουτιέν με μπανέλα.

⦁    ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε  μια σωστή ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσετε την άριστη ανάπτυξη του μωρού σας. Η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα είναι καθοριστική. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να αποφύγετε τη δυσπεψία και τα κάψιμο που μπορεί να νιώθετε στο στομάχι. Να αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας να προσπαθείτε να πίνετε 2-2.5 λίτρα νερό. Συνιστούμε να αποφεύγετε τα ωμα ή μισοψημένα κρέατα ή πουλερικά. Πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

⦁    ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Η ιδανική αύξηση βάρους στη κύηση είναι μεταξύ 8-12 κιλών . μπορείτε να ακολουθείτε μια ελαφρά δίαιτα σε όλη την εγκυμοσύνη.

⦁    ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Χρησιμοποιείτε μια καλή ενυδατική κρέμα σώματος από τον 5ο μήνα έως το τέλος της κύησης για τη μείωση των ραγάδων και την αποφυγή της ξηροδερμίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η εμφάνιση των ραγάδων εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος της κάθε γυναίκας. Οι γυναίκες που έχουν ευαίσθητο δέρμα θα κάνουν ραγάδες παρόλο που χρησιμοποιούν κρεμά για την πρόληψη τους.

⦁    ΜΑΛΛΙΑ

Ιδανικά δεν θα πρέπει να βάφετε τα μαλλιά σας μέχρι τον τέταρτο μήνα της κύησης. Μετά μπορείτε να κάνετε ανταύγειες ή να χρησιμοποιήσετε βαφές.

⦁    ΔΟΝΤΙΑ

Μπορείτε να επισκέπτεστε κανονικά τον οδοντίατρο σας στη διάρκεια της  κύησης. Εάν ο οδοντίατρος σας κρίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιβίωση επικοινωνήστε μαζί μας. Αποφύγετε τον οδοντικό καθαρισμό γιατί μπορεί να αιμορραγήσουν τα ούλα. Αν έχετε λίγο αίμα από τα ούλα κατά τη διάρκεια της κύησης μπορείτε να κάνετε πλύσεις με αλατόνερο.

⦁    ΝΥΧΙΑ

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βερνίκια νυχιών. Για μανικιούρ και πεντικιούρ να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά δικό σας σετ νυχιών.

⦁    ΤΑΞΙΔΙΑ

Μπορείτε να ταξιδέψετε εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος περιορισμού. Σειρά προτίμησης των μεταφορικών μέσων  όταν πρόκειται για πολύωρα ταξίδια είναι    : αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, αυτοκίνητο.

⦁    ΚΑΦΕΙΝΗ

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνης όπως: καφές, τσάι, αναψυκτικά . Αντί για αυτά μπορείτε να πίνετε de caffeine  ροφήματα.

⦁    ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Ιδανικά δεν θα πρέπει να καπνίζετε στην εγκυμοσύνη. Εάν αυτό είναι αδύνατο θα ρέπει να το ελαττώσετε στο λιγότερο δυνατό, κατά προτίμηση στα 2-3 τσιγάρα τη μέρα. Έχει αποδειχτεί ότι η  υπερβολική κατανάλωση καπνού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο , πρόωρη γήρανση του πλακούντα, χειρότερη αιμάτωση του εμβρύου , μικρότερα σε βάρος έμβρυα και πρόωρο τοκετό.

⦁    ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Η εγκυμοσύνη πολλές φορές συνοδεύετε από δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, κυρίως ακτινίδια και δαμάσκηνα, φυτικές ίνες όπως είναι τα all bran, μέλι και ότι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει. Σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας μπορείτε να χρησιμοποιείτε γάλα μαγνησίας ή υπόθετα γλυκερίνης τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε συστηματικά. Η κατανάλωση νερού βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

⦁    ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ
Εάν νιώθετε ενοχλήσεις στη μέση και χαμηλά στη κοιλία σαν πονάκια περιόδου θα πρέπει να μας ενημερώσετε διότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για συσπάσεις της μήτρας όπου δεν είναι επιθυμητές.