Το ποδήλατο είναι για πολλούς ο ιδανικός τρόπος για τη μετακίνησή τους, τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στην περιφέρεια, και ειδικά σε επίπεδα σημεία. Πολλοί είναι και εκείνοι, που το χρησιμοποιούν ως αναψυχή. Το ερώτημα, που προκύπτει, είναι εάν το ποδήλατο ενδείκνυται και κατά τη διάρκεια της κύησης. Διαβάστε τι λέει το mother.gr.


ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ;

Οι περισσότεροι γιατροί ούτως ή άλλως ζητούν από τις εγκυμονούσες, που δεν αντιμετωπίζουν επιπλοκές στην κύησή τους, να ασκούνται. Το ποδήλατο από μόνο του, ως άσκηση, δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά η πτώση και ο τραυματισμός, που μπορεί να προκληθούν, αποτελούν.

Σίγουρα αυτοί οι εννιά μήνες της ζωής σας δεν είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, αλλά για τις γυναίκες, που είχαν το ποδήλατο στη ζωή τους από πριν, δεν χρειάζεται να το βάλουν στην αποθήκη.

Απλά χρειάζεται μία επιπλέον προσοχή.


ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Οι μαιευτήρες προτείνουν σε μία εγκυμονούσα να συνεχίσει να κάνει ποδήλατο μέχρι και την 20η εβδομάδα της κύησης. Σε εκείνη τη χρονική περίοδο, η μήτρα είναι τόσο μεγάλη (εύκολα γίνεται αισθητή ακριβώς κάτω από τον αφαλό) ώστε τα οστά στη λεκάνη σας δεν μπορούν πλέον να παρέχουν μεγάλη προστασία για την εγκυμοσύνη σε περίπτωση πτώσης.

Επιπλέον, στις 20 εβδομάδες, η μεγαλύτερη μήτρα μετακινεί τελικά το κέντρο βάρους αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος πτώσης.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ακόμα και το «κλώτσημα» του μωρού ή η αλλαγή θέσης του μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο χειρισμό του ποδηλάτου.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

• Πάντοτε να κάνετε ποδήλατο με κάποιον άλλον παρέα και όχι μόνη.

• Προσέχετε στους σκύλους, που μπορεί να σας τρομάξουν και να σας κάνουν να πέσετε.

• Μην ξεχνάτε να φορέσετε τα απαραίτητα προστατευτικά.

• Μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Όταν καταλάβετε ότι κουράζεστε, κάνετε στάση και μην επιμένετε να κάνετε τις ίδιες διαδρομές, με εκείνες που κάνατε πριν μείνετε έγκυος.