Το παιδί επιτέλους έρχεται στη ζωή σας κι εσείς ήδη είστε κουρασμένη. Μάλλον κάτι παραπάνω… εξουθενωμένη. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, γιατί μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το mother.gr,  μπορεί να επηρεάσει τη δική σας, αλλά και τη ζωή του παιδιού σας, όσο δεν φαντάζεστε.


ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΥΠΝΟ

Κανένας δεν χρειάζεται να σας πει ότι χρειάζεστε ύπνο, γιατί απλά είναι γεγονός. Το σώμα σας έχει ανάγκη επαρκούς ύπνου, προκειμένου να «αποκρούσει» παθολογικά και ψυχολογικά προβλήματα. Χωρίς ύπνο μπορεί να νιώσετε κατάθλιψη, στρες και εκνευρισμό για το μωρό σας.

Τα παιδιά κοιμούνται, αλλά για λίγο σε ένα άτακτο ωράριο. Αυτό δεν σας επιτρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείτε. Η ειρωνεία είναι ότι αυτήν την περίοδο της ζωής έχετε ανάγκη από ξεκούραση, περισσότερο από ποτέ.

ΠΑΡΤΕ ΕΝΑΝ ΥΠΝΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το παιδί σας θα αποκτήσει ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο του. Πολύ γρήγορα θα δείτε κάτι φοβερούς υπνάκους το πρωί και το απόγευμα και το καλύτερο, που έχετε να κάνετε, είναι να του κάνετε παρέα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. Ετοιμάζετε το παιδί σας για ύπνο, αλλάζοντάς του πάνα, χαμηλώνοντας τον φωτισμό, βάζοντας λίγη χαλαρωτική μουσική. Κάντε το ίδιο και για τον εαυτό σας. Βάλτε άνετα ρούχα, κλειδώστε την πόρτα και χαμηλώστε τα τηλέφωνα.

ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ. Μία μάσκα ύπνου, εκείνο το σκούρο πανί με το λαστιχο, που έχετε δει να χρησιμοποιούν στα αεροπορικά ταξίδια ή η Carrie Bradshaw στο Sex and the City, πιστέψτε μας, θα σας βοηθήσει, καθώς με το σκοτάδι ο οργανισμός μπερδεύεται, νομίζει ότι είναι νύχτα, άρα ώρα για ύπνο.

Ακόμα και στην περίπτωση, που ο νυχτερινός ύπνος του ξεκινά στις 22:00 κι εσείς δεν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε τόσο νωρίς, μπορείτε να αλλάξετε το βιολογικό σας ρολόι και να ακολουθήσετε το πρόγραμμά του.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Μην πίνετε καφέ, αργά το απόγευμα. Κλείστε νωρίς την τηλεόραση και τον υπολογιστή, κάντε λίγες χαλαρωτικές ασκήσεις και πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΡΟΛΟΥΣ. Συνεννοηθείτε με τον σύντροφό σας να «σηκώνεστε» εναλλάξ, προκειμένου να ταΐσετε, να αλλάξετε, να νταντέψετε το μωρό σας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΛΙΚΝΟ. Για πολλές μητέρες είναι ευεργετική η χρήση του, καθώς έχουν το βρέφος σε απόσταση αναπνοής και πολλές φορές έχουν τη δυνατότητα να το φροντίσουν (ένα χάδι, αν είναι απλά ανήσυχο στον ύπνο), χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούν από το κρεβάτι.