Η ειδική σε θέματα γονιών Νοέλ Τζάνις-Νόρτον υποστηρίζει πως για να συμπεριφέρονται τα παιδιά όπως ονειρεύονται οι γονείς τους δεν χρειάζονται φωνές και γκρίνιες. Πάνω σ’ αυτή την άποψη επινόησε ένα ολόκληρο πρόγραμμα, το οποίο εξέδωσε σ’ έναν οδηγό με τίτλο «Calmer, Easier, Happier Parenting: The Revolutionary Programme That Transforms Family Life» που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις  JohnMurray.

Συνοψίζουμε τις πιο βασικές συμβουλές:

  •  Να αποφεύγετε τους γενικευμένους και υπερβολικούς επαίνους στα παιδιά γιατί μπορούν να τα βλάψουν. Να μην χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, υπερθετικό βαθμό.
  •  Να επαινείτε την απουσία της ενοχλητικής συμπεριφοράς. Αν δηλαδή το παιδί κάνει κάτι ενοχλητικό, όπως το να μιλάει άσχημα, να ζητάει κάτι επίμονα ή να μην διαβάζει, καλύτερα να δώσετε έμφαση στις στιγμές που δεν συμπεριφέρεται έτσι. Τότε, για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε: «βλέπω ότι διάβασες τα μαθήματά σου και αυτό είναι πολύ καλό».
  •  Αφιερώστε τους τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά αποκλειστικό χρόνο, για να κάνετε παρέα δραστηριότητες που αρέσουν και στους δυο σας. Σημειώστε, πως περισσότερο έχουν ανάγκη χρόνο από τον γονέα του ίδιου φύλου (αν βέβαια είναι κοντά τους).
  •  Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να ακούτε πρώτα τι έχει να πει το παιδί, κοιτάζοντάς το στα μάτια και αποφεύγοντας το κήρυγμα. Έτσι, ξεπερνά πιο εύκολα τον θυμό του και ηρεμά πιο γρήγορα.
  •  Για να ακολουθεί το παιδί τους κανόνες του σπιτιού πρέπει να συμπεριφέρεστε καλά εκ των προτέρων, δηλαδή να μην επιστρατεύετε τις τεχνικές αυτές μόνο όταν το παιδί κάνει κάτι κακό. Για να τα καταφέρετε διαλέξτε μια ουδέτερη στιγμή (χωρίς να έχει προηγηθεί καυγάς) και θέστε του κάποια ερωτήματα. Κάθε ερώτηση αλλά και απάντηση φροντίστε να διαρκεί έως 60 δευτερόλεπτα για να αποφύγετε τη μονολεκτική συζήτηση που δεν θα βοηθήσει καθόλου.
  • Απομακρύνετε από κοντά τους αυτό που τους αποσπά την προσοχή και δεν συνεργάζονται. Αν, για παράδειγμα, αρνούνται να φορέσουν χειμωνιάτικα ρούχα, κρύψτε τους τα καλοκαιρινά απ’ την ντουλάπα.
  • Μην ζητάτε δεύτερη φορά το ίδιο πράγμα όταν το παιδί είναι άνω των τριών ετών.

Να η μέθοδος που πρέπει να ακολουθείτε απ’ την αρχή εκτός απ’ τις περιπτώσεις που το παιδί κάθεται μπροστά από μια οθόνη ή όταν βιάζεστε:

1. Πηγαίνετε κοντά του, σταθείτε δίπλα του και κοιτάξτε το.

2. Περιμένετε να γυρίσει να σας κοιτάξει.

3. Πείτε του τι θέλετε να κάνει μια φορά αργά, με απλά λόγια.

4. Τέλος, ζητήστε από εκείνο να επαναλάβει ό,τι του ζητήσατε, χρησιμοποιώντας τη φράση «Πες μου σε παρακαλώ τι πρέπει να κάνεις τώρα». Μόλις το παιδί το πει μόνο του σημαίνει πως γίνεται αυτόματα δική του απόφαση και ευθύνη.

5. Περιμένετε στη θέση σας να δείτε αν θα το κάνει και αν υπακούσει επαινείστε το συγκεκριμένα για την πράξη του.

Τα πέντε βήματα της μεθόδου δεν θα χρειάζονται για πάντα, καθώς με τον καιρό τα παιδί θα κάνει το σωστό αν εφαρμόζεται μόνο τα τρία πρώτα.