Σας παραθέτουμε ένα μίνι οδηγό για τις πρώτες μικροασθένειες που τα περισσότερα νεογέννητα περνούν.

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;  Είναι η πιο συνηθισμένη ίσως ασθένεια που παρουσιάζεται σε 1 από τα 500 νεογέννητα. Μάλιστα ένα βρέφος μπορεί να παρουσιάσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πολλές φορές την ημέρα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται επειδή ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας του βρέφους, που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, λόγω του ότι δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένος, παρουσιάζει χαλαρότητα, κι έτσι αφήνει τα υγρά του στομάχου να ανέβουν στον οισοφάγο και τελικά στο στόμα. Για να την αποφύγουμε, θα πρέπει να φροντίζουμε να μην ταΐζουμε υπερβολικά το μωρό, ενώ σε κάθε γεύμα θα πρέπει να το βοηθάμε να ρευτεί.

  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή νινίδα

Είναι μια επίσης πολύ συνηθισμένη κατάσταση, που παρατηρείται συνήθως πάνω στο κεφάλι του νεογέννητου. Αυτό το σμήγμα που μοιάζει με λέπια καταπολεμάται πολύ εύκολα με λίγο λαδάκι ή βαζελίνη. Αν δεν καταπολεμηθεί, τότε οι παιδίατροι συστήνουν κάποιες ειδικές αλοιφές με σελήνιο ή σαλικυλικό οξύ.

  • Νεογνική ακμή

Η νεογνική ακμή οφείλεται στις μητρικές ορμόνες και είναι τα κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται στα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Την εμφάνισή τους κάνουν μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

  • Νεογνική επιπεφυκίτιδα (Οφθαλμία)

Η νεογνική επιπεφυκίτιδα είναι πολύ συχνή στα βρέφη και παρουσιάζεται συνήθως την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Οι παχιές τσίμπλες που παρουσιάζονται ως σύμπτωμα, συνήθως καταπολεμούνται με ειδικό αντιβιοτικό κολλύριο για τα μάτια.

  • Φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών

Ο ίκτερος είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, μιας που από αυτόν προσβάλλεται το 20-40% των νεογέννητων. Ο φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών παρουσιάζεται την 3η ή την 4η ημέρα ζωής του, χωρίς πυρετό ή άλλα συμπτώματα, και συνήθως υποχωρεί εντός δύο εβδομάδων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή, οπότε επιβάλλεται ιατρική παρακολούθηση.

  • Κολικοί

Οι κολικοί εμφανίζονται στο 20% περίπου των μωρών συνήθως μετά τη 2η εβδομάδα της ζωής τους, και υποχωρούν έως το τέλος του 3ου μήνα. Οι αιτίες της εμφάνισής τους δεν είναι γνωστές, μιας που τους παρουσιάζουν τόσο τα παιδιά που θηλάζουν όσο και αυτά που πίνουν γάλα σε σκόνη. Τα συμπτώματα είναι πάνω-κάτω κοινά, και τις περισσότερες φορές τα μωρά που πάσχουν από κολικούς κλαίνε για 3 τουλάχιστον ώρες την ημέρα ή για περισσότερες από 3 μέρες μέσα στην εβδομάδα. Τρόπος αντιμετώπισης; Οι ελαφριές κυκλικές μαλακτικές κινήσεις στην κοιλιά τους.Οι περισσότεροι παιδίατροι αποφεύγουν τα φάρμακα ή απλά συστήνουν κάποιες ελαφριές σταγόνες που προλαμβάνουν τη δημιουργία αερίων στα έντερα του βρέφους.

  • Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη αποτελεί συνήθη τύπο κήλης στα νεογνά και βρέφη  και οφείλεται σε αδυναμία των μυών του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού. Συνήθως δεν προκαλεί καμία δυσφορία στο παιδί και διορθώνεται εύκολα, ενώ υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Στην πραγματικότητα, όμως, η ομφαλοκήλη κλείνει από μόνη της και δεν χρειάζεται καμία βοήθεια. Χειρουργική επέμβαση απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που η κήλη είναι πολύ μεγάλη, μεγαλώνει μετά την ηλικία του ενός χρόνου ή παρουσιάζει σημεία περίσφιξης, προκαλώντας έντονο πόνο κι εμετό.

  • Στοματίτιδα

Η στοματίτιδα σε νεογέννητα και βρέφη είναι ένα συχνό φαινόμενο, και συνήθως παρουσιάζεται σε όσα πίνουν γάλα με το μπιμπερό ή λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιβιοτική αγωγή. Παρουσιάζεται με τη μορφή άσπρων στιγμάτων που είναι κολλημένα πάνω στη γλώσσα, τα μάγουλα, τον ουρανίσκο, και γενικά σε όλη τη στοματική κοιλότητα. Η θεραπεία είναι πολύ εύκολη και γίνεται με ειδικές αλοιφές ή σταγόνες που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.