Ενώ η συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί μερικές φορές να σας οδηγήσει στα… κάγκελα, μπορείτε να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι κάποιες από τις απογοητευτικές ενέργειές του κάνουν καλό στη συναισθηματική υγεία του, σύμφωνα με το mother.gr.

• ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΘΥΜΟΥ

Για τους γονείς μπορεί να είναι δύσκολο, όταν το παιδί τους «βράζει» και ειδικά όταν υπάρχουν και… μάρτυρες. Πόσες φορές έχετε ζητήσει από το μικρό σας να κάνει κάτι ή να σταματήσει κάτι άλλο κι εκείνο ξεκινά να ουρλιάζει. Εσείς να αισθάνεστε ταπεινωμένος, όταν οι γύρω σας κοιτούν επίμονα. Πριν, όμως, καταρρεύσετε διαβάστε τι υποστηρίζει ένας βραβευμένος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, ο Jude Bijou: «Όταν τα μικρά παιδιά εκφράζουν την οργή τους σε αδικίες και παραβιάσεις, το καλύτερο πράγμα, που οι γονείς μπορούν να κάνουν, είναι να επιτρέψουν στο παιδί να το κάνει. Ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος θα περάσουν πιο γρήγορα και η ηρεμία θα αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο».

• ΕΥΚΟΛΟ ΚΛΑΜΑ

Τα δάκρυα των παιδιών, που έρχονται εύκολα, μπορεί να είναι πολύ κουραστικά, «Στην πραγματικότητα, το κλάμα είναι πολύ θεραπευτικό», εξηγεί ο Bijou. «Η έρευνα δείχνει ότι το παιδί, που κλαίει σχεδόν αμέσως, μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα. Το κλάμα επιτρέπει στα παιδιά να αυτο-επουλωθούν σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά όσα τους πονούν».

• ΦΟΒΟΣ

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα. Αφήνοντας τα παιδιά να εκφράζουν τον φόβο τους, τα βοηθάτε να παραμένουν παρόντες, αντί να αισθάνονται ανήσυχα, συγκλονισμένα και να ντρέπονται, επειδή νιώθουν αδύναμα.

• ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πολλά παιδιά θέλουν αρκετό χρόνο, για να προσαρμοστούν στο πρωινό ξύπνημα και τη διαδικασία ετοιμασίας για τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα οι γονείς να εκνευρίζονται και να χάνουν τον έλεγχο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα στάδιο στην ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς λειτουργούν τα προγράμματα της οικογένειας, ενώ μπορεί να είναι ο τρόπος του παιδιού να εκφράζει τη δυσφορία του σε αητήν την κατάσταση. Δίνοντας τον επιπλέον χρόνο θα τιμήσει την ατομικότητα του και θα το βοηθήσει να ρυθμίσει το δικό του ρυθμό.

• ΟΧΙ

Είναι μία από τις λέξεις, που οι γονείς ακούν πιο συχνά από τα χείλη των παιδιών τους. Είναι τόσο σημαντικό να επιτρέπετε στα παιδιά να διεκδικούν τα ίδια αυτό, που θέλουν. Με το «ΟΧΙ» σας λέει τα συναισθήματα, που χρειάζεται να εκφράσουν έτσι, ώστε να αισθάνονται ευτυχή. Βοηθήστε τα να βρουν ένα ασφαλές μέρος την κατάλληλη χρονική στιγμή και αφήστε τα να το κάνουν.