Οι πανάδες δεν είναι μια δερματική πάθηση, αλλά μία αισθητική παρέμβαση στην επιφάνεια του δέρματος που δημιουργεί καφέ ακανόνιστα σημάδια στο πρόσωπο, το ντεκολτέ αλλά και τα χέρια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Έχει μεγάλη σημασία η ακριβής διάγνωση του γιατρού μας αλλά και το βάθος τους.

Πώς δημιουργούνται οι πανάδες;
Στη πραγματικότητα οι πανάδες δημιουργούνται από υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Κάτω από διαδικασίες οι οποίες είναι αδιευκρίνιστες προκαλείται υπερέκκριση της μελανίνης, ουσία η οποία παράγεται στο δέρμα για να το προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση των πανάδων, όπως η κληρονομική προδιάθεση, η επίδραση ορισμένων γυναικείων ορμονών –οιστρογόνα- στην περίοδο της εγκυμοσύνης, η χρήση αντισυλληπτικών αλλά και η χρήση φωτοευαίσθητων καλλυντικών προϊόντων.

 Πρόληψη και προστασία
Τα χέρια σου και το πρόσωπό σου είναι διαρκώς εκτεθειμένα ανεξαρτήτου εποχής. Η ηλιακή ακτινοβολία δρα συσσωρευτικά και οι ώρες έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία δυστυχώς για σένα θα εξαργυρωθούν με μελαγχρωστικές βλάβες στο μέλλον.
– Σημαντική επίσης είναι και η καλή ενυδάτωση του δέρματός σου με εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας ώστε να δημιουργείται στην επιφάνεια της επιδερμίδας ασπίδα προστασίας από τους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες.
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χημικά πίλινγκ ή έχουν κάνει θεραπείες με λέιζερ για την ανάπλαση και την ανανέωση του προσώπου τους πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας.

Το καλοκαίρι ιδιαίτερα να ενισχύεις τη προστασία του αντηλιακού φορώντας καπέλο και μη ξεχνάς να ανανεώνεις συνέχεια το αντηλιακό σου.

Αντιμετώπιση των πανάδων
Οι επιδερμικές πανάδες αντιμετωπίζονται εύκολα με τις θεραπείες κοσμητικής δερματολογίας ενώ οι χορειακές ή αυτές του μεικτού τύπου ανταποκρίνονται πιο δύσκολα και θέλουν συνδυασμό δραστικών θεραπειών. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας είναι οι πλέον κατάλληλες περίοδοι για την αντιμετώπιση των πανάδων.

Θεραπείες με υδροκινόνη: Δεν είναι ακριβώς λευκαντική ουσία αν και πολλοί θεωρούν τα προϊόντα με υδροκινόνη ως λευκαντικές κρέμες. Η υδροκινόνη ξανοίγει το χρώμα του δέρματος αναστέλλοντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν την μελανίνη. Μπορεί να συνδυαστεί και με α-υδροξυοξύ όπως το γλυκολικό οξύ το οποίο αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Στα φαρμακεία υπάρχουν προιόντα φροντίδας με 2% περιεκτικότητα κατάλληλα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Οι πιο ψηλές συγκεντρώσεις θέλουν ιατρική συνταγή. Η υδροκινόνη πρέπει να αποφεύγεται στη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πίλινγκ: Τα χημικά πίλινγκ ή αυτά με μικροκρυστάλλους είναι ιδανικά στις περιπτώσεις των επιφανειακών ή μεικτού τύπου πανάδων και συνδυάζονται με λευκαντικές κρέμες. Τα χημικά πίλινγκ θέλουν επίμονη και σχολαστική αντηλιακή προστασία. Τα πιο βαθειά πίλινγκ έχουν αποτελέσματα και στις βαθειές πανάδες αλλά χρειάζονται χρόνο αποθεραπείας.

Οι θεραπείες με έντονο παλμικό φως (intense pulsed light): βελτιώνουν σημαντικά τις χρωματικές διαταραχές. Πολύ καλά αποτελέσματα έχει δείξει η θεραπεία με τη τεχνολογία Photo Genesis, συσκευή έντονου παλμικού φωτός σε μήκος κύματος 560 νανόμετρα. Με τη πρώτη συνεδρία οι καφέ κηλίδες μειώνονται μέχρι 80-90%. Μετά από ένα μήνα μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία.