Έχετε παρατηρήσει πως κάθε φορά που του χαλάτε κάποιο χατίρι ή πρέπει να πάει στο σχολείο παραπονιέται ότι πονάει η κοιλιά του. Στην αρχή αγχωνόσασταν και τρέχατε να δείτε τι του συμβαίνει, τον τελευταίο καιρό όμως κάτι μέσα σας, σας λέει πως δεν πρέπει να ανησυχείτε!

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Μην αποκλείετε από την αρχή το γεγονός ότι μπορεί όντως να νιώθει κάποια ενόχληση. Αφού ελέγξετε ότι δεν έχει πυρετό και στην ερώτηση πως αισθάνεται δε σας δίνει μία σαφή απάντηση, ρωτήστε το εάν πονάει στα αλήθεια. Εάν σας απαντήσει καταφατικά ωστόσο εσείς διαισθάνεστε ότι δεν του συμβαίνει τίποτα, πείτε του για παράδειγμα “μήπως δε θέλεις να πας στο σχολείο; Μήπως δε θέλεις να πάω στη δουλειά;”. Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα εκτιμήσει την κατανόησή σας κι αφετέρου θα καταλάβει ότι δεν είσαστε αφελής και θα επιχειρήσει να το ελέγξει.

Στο μέλλον

Θα πρέπει να παρακολουθείτε την εξέλιξη του πόνου του παιδιού σας κι αν αυτό συμβαίνει συχνά όταν για παράδειγμα έρχεται η ώρα της αναχώρησης για το σχολείο, θα πρέπει να διερευνήσετε μήπως κάτι δεν πάει καλά στο σχολείο. Γενικότερα όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα παιδιά που παραπονιούνται συχνά ότι πονάνε κάπου, είναι συνήθως ευαίσθητα κι έχουν πολύ άγχος. Θα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε τις καταστάσεις που έχουν αντίκτυπο στο παιδί σας, όπως για παράδειγμα οι συχνοί καβγάδες σας με το σύζυγο, ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, για να το μάθετε να τις αντιμετωπίζει και να το βοηθήσετε να μην το στεναχωρούν.