Οκτώ στα δέκα κορίτσια δηλώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) τα κάνει να σκέφτονται πιο σοβαρά τους κινδύνους που συνεπάγεται η ερωτική επαφή, σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση.

Τα στοιχεία έρχονται να αντικρούσουν την άποψη που είχε διατυπωθεί παλαιότερα και ήθελε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας να κάνει τα κορίτσια πιο διαθέσιμα να ξεκινήσουν τις ερωτικές επαφές σε μικρότερη ηλικία.

Ένα στα πέντε κορίτσια 12 με 13 ετών που ερωτήθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δήλωσε ότι το εμβόλιο το έκανε να έρχεται σε δύσκολη θέση, διότι αφορά σε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Το 79% του δείγματος δήλωσε ότι το εμβόλιο τους υπενθύμιζε τους πιθανούς κινδύνους της σεξουαλικής επαφής και το 93% ότι τα έκανε να αισθάνονται υπευθυνότητα για την υγεία τους.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει τις απόψεις των νεαρών κοριτσιών που υποβάλλονται σε εμβολιασμό κατά του HPV και δεν βασίζεται στις γονεϊκές απόψεις.

Σχεδόν τέσσερα στα πέντε κορίτσια δήλωσαν ότι είχε προηγηθεί συζήτηση για το αν θα κάνουν το εμβόλιο και εξ αυτών που οι γονείς αρνούνταν να υποβληθεί το παιδί στο εμβολιασμό, το 42% τελικά εμβολιάστηκε, ενώ ένα στα δέκα κορίτσια που εμβολιάστηκε το έκανε χωρίς την θέληση του.

Ο Δρ Λέσλι Γουάκερ διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Cancer Research UK σημειώνει ότι «παρά τις ιστορίες που προκαλούν φόβο, η έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να κάνει τις νέες γυναίκες πιο προσεκτικές έναντι του σεξ.

Το εμβόλιο είναι ένα πραγματικό βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά θα είναι αποτελεσματικό αν υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Φυσικά, στο πλαίσιο της πρόληψης θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για την σεξουαλική επιμόρφωση των παιδιών ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η σεξουαλική επαφή.»

Hμελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Cancer.