Η εποχή που ζούμε είναι μία από τις πλέον δύσκολες της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι είναι υπερβολικά απασχολημένοι με τα πάντα. Το άγχος είναι πλέον καθημερινότητα για όλους. Και αυτό επηρεάζει προτίστως τη νέα γενιά. Τους νέους οι οποίοι καλούνται να πάρουν σημαντικές για τη ζωή τους αποφάσεις χωρίς να είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο, τα παιδιά βαριούνται, ο υπολογιστής έχει αντικαταστήσει τις φιλικές (και ερωτικές) σχέσεις. Όλο αυτό το «οικοσύστημα» δεν προσφέρει ερεθίσματα στις νεαρές ηλικίες. Δεν τους δημιουργεί τα απαραίτητα εφόδια για να αναπτυχθούν ομαλά και να είναι έτοιμοι στα 18 τους να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την συνέχεια της πορείας τους.

Και όλα αυτά φέρνουν τον σύγχρονο νέο αντιμέτωπο με κάτι πέρα από τις δυνάμεις του. Μέχρι τα 18 του ζει σε μία γυάλα όπου δεν μπορεί να αναπτύξει σχεδόν καμία δεξιότητά του. Μετά τα 18 τον «πετάνε» σε ένα στάδιο γεμάτο πεινασμένα θηρία που απλά θέλουν να τον κατασπαράξουν.

Στο σχολείο όλοι παλεύουν για καλύτερους βαθμούς τη στιγμή που ο βαθμός δεν είναι πλέον το κύριο κριτήριο που κοιτούν οι πιθανοί εργοδότες σου. Όταν για μία θέση ανταγωνίζεσαι εκατοντάδες ή χιλιάδες υποψηφίους το βιογραφικό σου πρέπει να κάνει τη διαφορά. Και τη διαφορά δεν την κάνει κανένα πτυχίο. Την κάνεις εσύ και η προσωπικότητά σου.

Προσωπικότητα την οποία αναπτύσσεις και βελτιώνεις με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερες εμπειρίες συλλέγεις τόσο πιο κατάλληλος γίνεσαι για τα «μεγάλα κεφάλια». Πρακτική άσκηση και εθελοντισμός είναι δύο trends της εποχής τα οποία δεν πρέπει να σου περνούν αδιάφορα. Μία επισύναψη στο βιογραφικό σου με τις εταιρείες που έκανες την πρακτική σου ή τους οργανισμούς στους οποίου συνέβαλες είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

Όλα αυτά όμως δε θα σου έρθουν έτοιμα στο πιάτο. Πρέπει να μοχθήσεις. Ρώτα, κάνε αιτήσεις, «χώσου» παντού. Μόνο με έρευνα και προσπάθεια θα φτάσεις στον στόχο σου. Και μην ακούς ποτέ αυτούς που λένε ότι οι πετυχημένοι δεν προσπάθησαν πολύ.
4 συμβουλές τις οποίες αξιολογήστε και υιοθετείστε αν θέλετε:

1. Αξιοποιείστε τα ταλέντα σας! Ταλέντο δεν είναι μόνο το καλό σουτ στο μπάσκετ ή η φοβερή φωνή σας στο τραγούδι. Είναι και η ευκολία επικοινωνίας με τους άλλους, είναι διορατικότητα των επιχειρηματικών ευκαιριών, είναι η ευκολία στην εύρεση επιχειρημάτων και ένα σωρό άλλα. Ψάξτε βαθιά και ανακαλύψτε το δικό σας ταλέντο. Βγάλτε το στην επιφάνεια και δώστε του να καταλάβει!

2. Έχετε αυτεπίγνωση! Πέρα από τα ταλέντα σας πρέπει να ανακαλύψετε και τα αρνητικά σας στοιχεία. Να προσπαθείτε να τα διορθώνετε σε κάθε ευκαιρία. Και όταν είναι πια αργά να είστε σε θέση να τα καμουφλάρετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

3. Αποκτήστε αυτοπεποίθηση! Είναι ίσως το σπουδαιότερο πρόβλημα της σημερινής νεολαίας. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης υπάρχει παντού. Στα μαθήματα, στη δουλειά στο φλερτ. Έλεος. Είστε εσείς ο άρχοντας του παιχνιδιού και αν το παλέψετε όπως πρέπει θα τα καταφέρετε. Από την άλλη δώστε ιδιαίτερη βάση στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και την υπεροψία. Εκεί καίγονται οι περισσότεροι.

4. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σας βοηθήσουν όσο απίστευτο και μακρινό να σας φαντάζει κάτι τέτοιο. Απλά πρέπει να τους βρείτε. Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι.