Το θέμα της αύξησης του βάρους και της πρόσληψης κιλών είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και δικαίως, αφού σχετίζεται άμεσα με την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, αλλά και την καλή υγεία του εμβρύου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, σύμφωνα με το mother.gr, που ο γυναικολόγος σας παρακολουθεί στενά την αύξηση του βάρους σας και δεν παραλείπει να σας ζυγίζει σε κάθε σας επίσκεψη.

Αν και συνηθίζουμε να λέμε ότι μία έγκυος μπορεί να πάρει γύρω στα 12 κιλά, στην πραγματικότητα τα κιλά που θα πάρει εξαρτώνται από τον σωματότυπο της και το αρχικό της βάρος. Πιο συγκεκριμένα, μια αδύνατη γυναίκα μπορεί να πάρει 13-18 κιλά, μια γυναίκα κανονικού βάρους 11-16 κιλά, ενώ μια υπέρβαρη γυναίκα μπορεί να πάρει 7-11 κιλά. 

Φαίνεται, δηλαδή, πώς όσα περισσότερα κιλά πάνω από το κανονικό της βάρος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο βάρος πρέπει να πάρει κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μάλιστα αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη και μείνει έγκυος, δεν πρέπει να πάρει περισσότερα από 5-9 κιλά. 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι η αύξηση κιλών θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και να ακολουθεί την ανάπτυξη του εμβρύου, δηλαδή πρέπει να προσέξετε να μην πάρετε πολλά κιλά από την αρχή της εγκυμοσύνης σας και φυσικά να μην αρχίσετε «να τρώτε για δύο», γιατί κάτι τέτοιο δεν ωφελεί ούτε εσάς, ούτε το έμβρυο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια γυναίκα κανονικού βάρους στο πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να πάρει 2-3 κιλά, στο δεύτερο τρίμηνο 4-5 κιλά και στο τρίτο τρίμηνο 6-7 κιλά. Πολλές γυναίκες που υποφέρουν από ναυτίες και εμετούς στην αρχή της εγκυμοσύνης τους όχι μόνο δεν παίρνουν κιλά, αλλά χάνουν κιόλας.