Για πολλά παιδιά η τηλεόραση είναι μια διέξοδος σ’ έναν μαγικό κόσμο εικόνας και ήχου, όπου κυριαρχεί η δράση, το χρώμα, οι ήρωες και άλλα πολλά που γοητεύουν την παιδική ψυχή. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να καταφεύγουν στην τηλεόραση ως την εύκολη λύση για να απασχολούν τα παιδιά τους. Ο χρόνος που το παιδί θα περάσει μπροστά από την τηλεόραση πρέπει να ελέγχεται από σας και να συνάδει με την ηλικία του.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP), τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση, καθώς τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και πολύωρη τηλεθέαση μπορεί να έχει συνέπειες στη φυσική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Όσον αφορά σε παιδιά άνω των 2 ετών, η AAP συνιστά να επιτρέπεται να παρακολουθήσουν κάποια ποιοτικά προγράμματα 1 με 2 ώρες την ημέρα.

Φροντίστε να ελέγχετε την ποιότητα των προγραμμάτων που το παιδί σας παρακολουθεί και σιγουρευτείτε ότι αυτά είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Καλή επιλογή για παρακολούθηση είναι τα προγράμματα αλληλεπίδρασης, ώστε τα παιδιά να εμπλέκονται στη διαδικασία μάθησης. Συστήνεται επίσης ορισμένες φορές να παρακολουθείτε κι εσείς μαζί με το παιδί τα αγαπημένα του προγράμματα. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με το παιδί για ό,τι παρακολουθήσατε και να ξεκαθαρίσετε τη διαφορά της φαντασίας με την πραγματικότητα. Αν το παιδί σας αισθάνεται ενθουσιασμό για κάτι που παρακολούθησε, μοιραστείτε μαζί του τη χαρά.