Η επαφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, για να νιώθουμε καλά και βοηθά το παιδί τόσο σε ψυχολογικό όσο και σωματικό επίπεδο. Θυμήσου εκείνες τις φορές που ένιωθες θλιμμένη ή μόνη. Μια αγκαλιά ενός φίλου δεν σε έκανε να αισθανθείς καλύτερα;

Έτσι και το μωρό σου νιώθει καλύτερα όταν βρίσκεται προστατευμένο στη γεμάτη αγάπη αγκαλιά σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα, καθώς και το μασάζ, βοηθάει το παιδί να πάρει βάρος και να αναπτύσσεται σωστά, επίσης το βοηθάει στην κοινωνική του ζωή όταν μεγαλώσει.

Η πρώτη μας γλώσσα

Με πολλούς τρόπους, η επαφή είναι η πρώτη μας γλώσσα –μια γλώσσα που οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν και το κατανοούν. Το τρυφερό άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει τα μικρά μωρά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και τα αγχωμένα μωρά να ηρεμήσουν πιο εύκολα.

Σε πολλά νοσοκομεία και μαιευτήρια βάζουν τα νεογέννητα μωρά στον ώμο ή στην κοιλιά της μητέρας τους για να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή ανάμεσα στο δέρμα της μαμάς και του νεογέννητου. Η επαφή μεταξύ μαμάς και μωρού τούς φέρνει συναισθηματικά πιο κοντά – μια διαδικασία που είναι γνωστή ως πρώτος δεσμός.

Μια έρευνα έδειξε πως τα πρόωρα μωρά στα οποία έκαναν μασάζ έπαιρναν πιο πολύ βάρος και μπορούσαν να πάνε στο σπίτι με τους γονείς τους έξι μέρες πριν από τα μωρά στα οποία δεν έκαναν μασάζ.

Περισσότερη φροντίδα, λιγότερο κλάμα

Για πολλούς από εμάς, τα μωρά επικοινωνούν με το κλάμα. Θα έκλαιγαν λιγότερο τα μωρά αν τα ακουμπούσαμε πιο πολύ;

Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή μαμάς και μωρού μπορεί να μειώσει το κλάμα. Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα μαμάδων να κρατάνε τα μωρά τους αγκαλιά τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα. Έπειτα συνέκριναν τον τρόπο που κλαίγανε με μια ομάδα μωρών που τα κράταγαν αγκαλιά μία με δύο ώρες την ημέρα.

Το αποτέλεσμα: τα μωρά που τα κράταγαν πιο πολλή ώρα αγκαλιά έκλαιγαν λιγότερο – ειδικά τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους, όπου τα μωρά συνήθως κλαίνε πιο πολύ. Ο δεσμός με τους γονείς τους, τα έκανε να νιώθουν πιο ασφαλή.

Δεν μπορείς να κακομάθεις ένα μωρό

Πολλοί γονείς δεν παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους όσο συχνά θέλουν γιατί φοβούνται ότι θα το κακομάθουν, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Κάθε φορά που παίρνεις αγκαλιά το μωρό σου, του δείχνεις ότι το νοιάζεσαι και ότι καταλαβαίνεις τις ανάγκες του.

Οπότε, μη διστάζεις να πάρεις το μωρό σου αγκαλιά όταν κλαίει. Κράτησέ το στον ώμο σου και τραγούδησέ του κάποιο τραγούδι. Χάιδεψε το κεφαλάκι του, κάνε μασάζ στη πλάτη του και δώσε του να καταλάβει ότι θα είσαι πάντα δίπλα του. Το να μιλάς και να τραγουδάς μπορεί να σε φέρει πιο κοντά και να ενισχύσει το δεσμό σας.

Η διαφορά μεταξύ μαμάς και μπαμπά

Την ξέρεις; Κάθε γονέας έχει το δικό του τρόπο να φροντίζει το μωρό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα της μαμάς πολλές φορές είναι καθησυχαστικό και ηρεμιστικό. Οι μαμάδες συνήθως ακουμπάνε το μωρό προσεκτικά, το χαϊδεύουν και το κρατάνε απαλά, το κουνάνε σιγά σιγά στην αγκαλιά τους.

Οι μπαμπάδες αντιθέτως είναι πιο δραστήριοι. Το κουνάνε στα πόδια τους, το πετάνε παιχνιδιάρικα στον αέρα ή κάνουν τούμπες μαζί τους στο πάτωμα. Το παιδί σου κερδίζει από όλους αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους αγγίγματος. Βοηθάνε το παιδί σου να αναπτυχθεί.

Όσο πιο πολύ χρόνο περνάς με το μωρό σου, θα μάθεις να αναγνωρίζεις τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του. Θα μάθεις ποια είναι η καλύτερη ώρα για αγκαλιά, η καλύτερη ώρα για να παίξεις και ποια είναι η καλύτερη ώρα για να χαλαρώσεις.

Αν το πολύ παιχνίδι ή η υπερβολική αγκαλιά κάνει το μωρό σου γκρινιάρικο, άφησέ το να ξεκουραστεί και δοκίμασε λίγο πιο μετά πάλι – θα σου δώσει να καταλάβεις πότε θέλει πάλι την προσοχή σου.

Πόσο σημαντική είναι η επαφή; Αφού είναι η πρώτη μας γλώσσα, μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις  ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα σε εσένα και το μωρό σου. Το συναισθηματικό δέσιμο μπορεί να βοηθήσει το μωρό σου να αισθάνεται πιο ασφαλές, να κλαίει λιγότερο και να γίνει πιο δυνατό. Ένας από τους κυριότερους τρόπους να δημιουργήσεις έναν υγιή συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σου είναι η επαφή.

Αν νιώθεις ότι δεν θέλεις ή δεν έχεις την ενέργεια να δουλέψεις  αυτό το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σου, συζήτησε το με το γιατρό σου. Μπορεί να υποφέρεις από επιλόχεια κατάθλιψη, ένα φυσικό πρόβλημα για το οποίο υπάρχει βοήθεια.

Μην πιστεύεις ότι απλά είναι στο μυαλό σου και ότι μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου. Είναι σημαντικό για τη δική σου ψυχολογία και για την ψυχολογία του μωρού να ζητήσεις βοήθεια.