Στον πρώτο χρόνο ζωής του, ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά μυϊκή δύναμη και προσπαθεί να τη συνδυάσει με την κίνησή του. Μαθαίνει να κάθεται, να γυρνά γύρω από τον εαυτό του και να μπουσουλάει. Όταν θα φθάσει εννέα μηνών, συνήθως, γραπώνεται και σηκώνεται όρθιο. Από εκεί και μετά είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης και ισορροπίας.

Τα περισσότερα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους κάποια στιγμή μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών, ενώ μπορούν να περπατούν κανονικά, όταν θα έχουν συμπληρώσει δεκαπέντε μήνες ζωής. Δεν πρέπει να ανησυχείτε, όμως, εάν δεν ακολουθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αρκετά παιδιά δεν περπατούν παρά μόνο, αφού γίνουν δεκαεπτά μηνών.

Αρχικά τα πόδια τους, δεν είναι αρκετά δυνατά, ώστε να τα κρατήσουν, αλλά εάν τα πιάσετε κάτω από τις μασχάλες και τα κρατάτε, τότε αρχίζουν να κουνούν τα πόδια τους σαν να περπατούν στον αέρα. Αυτή είναι μία αντανακλαστική κίνηση, αλλά θα το κάνει μόνο το πρώτο διάστημα.

Στους έξι μήνες, συνήθως, αρχίζουν και λικνίζονται, ενώ προσπαθούν να σταθούν όρθια επάνω στους μηρούς σας. Αυτή η κίνηση θα είναι και μία από τις αγαπημένες τους για τους επόμενους δύο μήνες.

Όταν θα φθάσουν τους εννέα μήνες, τα περισσότερα προσπαθούν να βρουν ένα σταθερό αντικείμενο ώστε να αγκιστρωθούν από αυτό και να σηκωθούν στα δύο πόδια τους. Λίγο αργότερα, μαθαίνουν να τεντώνουν τα πόδια τους, αλλά και πώς να καθίσουν μετά την όρθια στάση.

Μόλις αισθανθούν σίγουρα για την όρθια θέση, τότε αρχίζουν τις βόλτες. Πάντα, όμως, κρατούν σταθερά αντικείμενα (κυρίως έπιπλα) ώστε να αισθάνονται σιγουριά, αλλά και να κρατούν ισορροπία.

Ο γονιός θα πρέπει να είναι εκεί και να τα βοηθά να κάνουν αυτά τα βήματά τους. Συχνά μία πτώση, μπορεί να αναβάλει για αρκετό διάστημα τις προσπάθειές τους, καθώς φοβούνται ότι κάθε βήμα τους συνεπάγεται πτώση και πόνος.

Πότε να ανησυχείτε;

Εάν το παιδί σας έχει ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες ζωής, χωρίς να μπορεί να σταθεί όρθιο, τους δεκαοχτώ χωρίς να έχει κάνει τα πρώτα βήματα μόνο του, ή σε ηλικία δύο ετών δεν μπορεί να περπατήσει σταθερά, τότε πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.