Αν πρόκειται να γίνετε σύντομα μαμά, καλό είναι να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο φαρμακείο του σπιτιού σας σύμφωνα με το imommy. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Pediatrics», έρχεται να αποκαλύψει ότι η ακεταμινοφένη, το βασικό συστατικό των χαπιών Tylenol και Excedrin, ενοχοποιείται για το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά (ADHD).

Για τις απαιτήσεις της έρευνας, οι ειδικοί από το «UCLA Fielding School of Public Health» εξέτασαν περισσότερες από 64.000 μητέρες και τα παιδιά τους, και διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές λάμβαναν τη συγκεκριμένη ουσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους γέννησαν μωρά που παρουσίαζαν κατά 13-37% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό.

Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, τα νέα ευρήματα έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τις γυναίκες που κυοφορούν. Μιας και οι ειδικοί απέτρεπαν τις έγκυες να λαμβάνουν ασπιρίνη και ιβουπροφένη κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου της κύησης, η επιλογή της ακεταμινοφένης αποτελούσε μια ασφαλή εναλλακτική, για την αντιμετώπιση της ημικρανίας ή του πυρετού.

«Θεωρώ ότι, βάσει των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης μελέτης και προηγούμενων μελετών που δείχνουν τον κίνδυνο που απειλεί την υγεία των παιδιών, οι έγκυες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές πλέον με τα φάρμακα που λαμβάνουν», υπογραμμίζει ο δρ. Zeyan Liew, ένας εκ των ερευνητών, και προσθέτει: «Είναι προτιμότερο να αποφεύγουν την πρόσληψή τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιλέγουν φυσικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συμπτώματα».