Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, που καθυστερεί ή εμποδίζει την εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι το παιδί μας είναι δυσλεκτικό; – Αντιστροφές γραμμάτων – αριθμών (ε αντί για 3) – Αντιμεταθέσεις ή παραλείψεις ή προσθήκες γραμμάτων (ή συλλαβών) στην ίδια λέξη (πότι ή πι ή τοτόπι αντί για τόπι) – Καθρεφτική ανάγνωση ή γραφή (εμ αντί με) – Αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες παρεμφερούς σημασίας (διαβάζουν ή γράφουν κοντός αντί για χαμηλός) – Κάνουν “περίεργα” και αδικαιολόγητα λάθη και έχουν δυσανάγνωστα γραπτά. – Δυσκολεύονται να μάθουν πίνακες, σειρές ονομάτων (π.χ. ημέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου). – Δυσκολεύονται να αντιγράψουν από τον πίνακα ή από σημειώσεις – Έχουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο.

Θα πρέπει να ξέρετε πως τα παιδιά αυτά έχουν γρήγορη αντίληψη, συχνά ξαφνιάζουν με την οξυδέρκεια των παρατηρήσεων τους και οδηγούνται σε λογικά συμπεράσματα μετά από επεξεργασία δεδομένων. Επίσης έχουν έφεση στην μηχανολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ έχουν γόνιμη φαντασία, χιούμορ και επινοητικότητα.