Ο πυρετός είναι σύμπτωμα- απάντηση του οργανισμού στις διάφορες λοιμώξεις δηλαδή από τις απλές ιώσεις μέχρι τις σοβαρότερες μικροβιακές λοιμώξεις. Κατά τη φάση ανόδου του πυρετού, το παιδί νιώθει να κρυώνει, οπότε το να θέσουμε δροσερά επιθέματα ή να το βάλουμε σε χλιαρό μπανάκι μάλλον επιδεινώνει αυτό το αίσθημα.

Η πρώτη αντίδραση του γονιού σε θερμοκρασία σώματος > 38 είναι να χορηγήσει αντιπυρετικό, να βεβαιωθεί ότι θα χορηγήσει την κατάλληλη για το παιδί δόση και να φροντίσει ώστε το παιδί να τη λάβει ακέραια (συνυπολογίζοντας πιθανές απώλειες λόγω μέτριας συνεργασίας, κακής γεύσης κτλ). Σε περίπτωση συνύπαρξης εμέτων, είναι προτιμητέα η χορήγηση υποθέτων.

Όταν το παιδί ανεβάζει θερμοκρασία σώματος και κρυώνει, πρέπει κανείς να το διατηρήσει  ζεστό, σκεπάζοντάς το. Μισή ώρα με σαράντα λεπτά μετά τη χορήγηση του αντιπυρετικού μπορεί να κάνει χρήση των επιθεμάτων, του μπάνιου κτλ.

Η πρακτική της χρήσης ξυδιού, συχνή τακτική παλαιότερων γενεών, δεν προσφέρει επιπλέον της χρήσης απλών κομπρέσων. Το σημαντικότερο όλων είναι να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του προκειμένου να μπορεί πιο σωστά και αντικειμενικά να αναγνωρίσει σημεία σοβαρής λοίμωξης, όπως ρίγος, εξάνθημα, πυρετός που δεν υποχωρεί παρά την έγκαιρη και σωστή δόση αντιπυρετικού, υπερπυρεξία κ.ο.κ.