Τα παιδιά τρελαίνονται να μαθαίνουν καινούργια πράγματα και γι’αυτό άλλωστε δεν σταματούν να παρατηρούν και να εκφράζουν τις απορίες τους. Οι γονείς μπορούν, σύμφωνα με το mother.gr, με απλές τακτικές να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να παρατηρούν και να εμπλουτίζουν τον εγκέφαλό τους με νέα δεδομένα.

• ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ

Να θυμάστε ότι ο κόσμος του είναι κοντά του και χαμηλά στο έδαφος. Δεν έχετε παρά να πέσετε κι εσείς στο επίπεδό του και μαζί να παρατηρείτε ό,τι υπάρχει γύρω του και να του εξηγείτε.


• ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ «ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ»

Μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας τεστάρουν το περιβάλλον τους, όταν ρίχνουν το παιχνίδι τους από την καρέκλα. Κοιτάζουν τις αντιδράσεις των ενηλίκων, παρατηρούν τον ήχο, την πορεία του αντικειμένου. Έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε αυτή τους τη δυνατότητα. Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν τον κόσμο. Αφήστε τα να φτιάξουν μαζί σας κουλουράκια και πιτούλες, να παίξετε μαζί με την πλαστελίνη.


• ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ

Πρέπει να δείξετε υπομονή. Στις μικρές ηλικίες, η επανάληψη φέρνει τη μάθηση. Μην περιμένετε με μία φορά, που θα εξηγήσετε κάτι στο παιδί, αυτόματα να το θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του. Μην θυμώνετε μαζί του. Επαναλάβετέ το και να είστε σίγουροι ότι θα του εντυπωθεί.


• ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Στα παιδιά εντυπώνονται τα πάντα πιο εύκολα στην πράξη. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα παιδιά έως τριών ετών υπάρχουν βιβλιαράκια με ανάγλυφες κάποιες παραστάσεις. Είναι για να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες αισθήσεις.


• ΜΙΛΑΤΕ ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ

Όταν βγαίνετε μία βόλτα μαζί του, να του εξηγείτε όσα βλέπει. Αυτοκίνητα, κυκλοφορία, πινακίδες, χρήση πεζοδρομίου, πείτε τους για τους σκύλους, για τις γάτες, που βλέπει. Αδράξτε την ευκαιρία να «γεμίσετε» το μυαλό του με δεδομένα.


• ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Ακόμα και τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν μικρά αντικείμενα. Αρκεί να τους τα φέρετε σε μία λογική απόσταση.