Πριν ανακαλυφθεί η επισκληρίδιος, οι παλιές έλεγαν πως «αν δεν έχεις γεννήσει δεν ξέρεις τι θα πει πόνος». Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες σήμερα που, επιθυμώντας να έχουν έναν όσο το δυνατό πιο φυσικό τοκετό, αρνούνται την χορήγηση οποιασδήποτε αναισθητικής ένεσης και δηλώνουν ικανές να αντέξουν τα πάντα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι, μη επεμβατικοί, τρόποι να ανακουφίσετε κάπως τους τρομερούς πόνους της μεγαλειώδους στιγμής.

Οι σωστές αναπνοές είναι σίγουρα μία από τις μεθόδους που πρέπει από νωρίς να μάθετε, με τη βοήθεια της μαίας σας. Δείτε, όμως, τι άλλο μπορείτε να δοκιμάσετε:

Η δύναμη της μουσικής

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν γίνει και επιβεβαιώνουν ότι η μουσική έχει την ιδιότητα να μειώνει τον πόνο αλλά και το στρες κατά τον τοκετό. Το τι μουσική θα επιλέξει η γυναίκα για τον τοκετό της έγκειται στις δικές της προτιμήσεις. Κάποιες γυναίκες χαλαρώνουν με τζαζ, ενώ άλλες νιώθουν καλύτερα ακούγοντας μέταλ.

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η μουσική βοηθά και τους γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν στον τοκετό, οι οποίοι όχι μόνο λειτουργούν με πιο ήρεμους ρυθμούς, αλλά φέρονται και με περισσότερη φροντίδα στην επίτοκο.

Μασάζ

Το μασάζ μπορεί πραγματικά να σας χαλαρώσει την ώρα του τοκετού, αρκεί να γίνει με προσοχή και από έμπειρο άτομο, π.χ. από τη μαία σας. Λίγο μασάζ στους ώμους ή στη μέση μπορεί πραγματικά να μειώσει τον πόνο και να βοηθήσει στις ωθήσεις. Η ίδια η γυναίκα μπορεί, επίσης, να κάνει απαλό μασάζ στην κοιλιά της την ώρα των συσπάσεων.

Διαλογισμός

Προφανώς, την ώρα εκείνη, λίγες είναι οι γυναίκες που έχουν τη δύναμη να κάνουν κανονικό διαλογισμό. Αυτό που μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε είναι να επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, π.χ. μία εικόνα στο δωμάτιο ή έναν ήχο, και να σκεφτείτε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό. Με τον τρόπο αυτό το μυαλό σας θα απομακρυνθεί από τον πόνο και θα αυτοσυγκεντρωθεί στις συγκεκριμένες σκέψεις.

Αλλαγές θέσεων

Το να αλλάζετε θέση κατά την διάρκεια του τοκετού μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εκείνη που σας βολεύει, βελτιώνοντας έτσι και την κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί, λοιπόν, να σας βολεύει να στέκεστε όρθια, να κάνετε squat (μεγάλα βήματα), να κάθεστε πάνω σε μία μεγάλη πλαστική μπάλα ή ακόμα και να πέσετε στα τέσσερα, ειδικά αν σας πονά η μέση. Δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε!

Ζεστό μπάνιο

Σε κάποια μαιευτήρια υπάρχει ντουζιέρα ή μπανιέρα στο δωμάτιο του τοκετού, προκειμένου η επίτοκος να κάνει ζεστά, χαλαρωτικά μπάνια κατά την διάρκεια των προσπαθειών της. Η αίσθηση του ζεστού νερού πάνω στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να χαλαρώσει και να ανακουφίσει κάπως τους πόνους της. Προσέξτε, μόνο, η θερμοκρασία του νερού να είναι κοντά στην θερμοκρασία του σώματος, για να μην υπάρχει κίνδυνος να ανεβάσουν η μητέρα και το μωρό πυρετό.

Ζεστές ή κρύες κομπρέσες

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μερικές ζεστές κομπρέσες χαμηλά στην κοιλιά σας, στη βουβωνική χώρα, χαμηλά στην πλάτη ή στους ώμους σας, κατά την διάρκεια του τοκετού. Κάποιες γυναίκες ανακουφίζονται με το ακριβώς αντίθετο: Τοποθετώντας σακούλες με πάγο στις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, το να σκουπίζεστε ανά διαστήματα με πετσέτες βρεγμένες με κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει.

Η σωστή «ομάδα»

Μερικές φορές, τίποτα δε μπορεί να σας ανακουφίσει περισσότερο από τους ανθρώπους που έχετε στο πλευρό σας. Επιλέξτε τους, λοιπόν, προσεκτικά. Είτε πρόκειται για τον γυναικολόγο σας, είτε για τη μαία σας, είτε για τα άτομα που θα είναι μαζί σας στην αίθουσα τοκετού, φροντίστε όλοι τους να είναι όσο πιο ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί γίνεται. Θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να βάλετε τα δυνατά σας αν εκείνη τη στιγμή έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας σέβονται και έχουν υπομονή, που δεν έχουν άγχος και που μπορούν να σας καθησυχάσουν και να σας εμψυχώσουν.