Τα περισσότερα παιδιά αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν ότι οι γονείς τους έχουν νέους συντρόφους. Θέλουν να πιστεύουν ότι ένα πρωί θα ξυπνήσουν και -με έναν μαγικό τρόπο- θα έχουν καταφέρει να επανενώσουν τους φυσικούς τους γονείς. Άλλα παιδιά, βλέποντας τους γονείς τους να παίρνουν διαζύγιο, θεωρούν ότι όλες οι σχέσεις είναι καταδικασμένες να καταλήξουν στον χωρισμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα παιδιά συγκρίνουν το νέο ταίρι της μητέρας ή του πατέρα τους με τους φυσικούς γονείς και βρίσκουν επάνω τους όλα τα ελαττώματα και τα αρνητικά του κόσμου.

Αυτό που πρέπει εσείς να θυμάστε, είναι ότι, μετά το διαζύγιο, πρέπει και εσείς να νιώσετε γεμάτοι. Να ζήσετε! Χωρίς, φυσικά, αυτό να είναι εις βάρος των παιδιών σας.

*Ενθαρρύνετέ το να αφήσει στην άκρη τα «παραμύθια». Άσχετα από την ηλικία τους, τα παιδιά πιστεύουν ότι η κατάσταση γύρω τους δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Ακόμα και όταν μεγαλώσουν και φύγουν εκείνα από το σπίτι, θέλουν τους γονείς τους μαζί και αγαπημένους. Έτσι, όταν μαμά και μπαμπάς παίρνουν διαζύγιο, το «παραμύθι» -που έχουν στο μυαλό τους- γιγαντώνεται και συνεχώς θέλουν να το ζήσουν. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι με τα παιδιά σας και να τους δώσετε να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί και να μην συμβεί ποτέ. Κάνετε, όμως, ξεκάθαρο και ότι το γεγονός ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι πλέον ερωτευμένοι, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ερωτευτούν ξανά στο μέλλον.

*Διευκρινίστε ότι δεν βιάζεστε να βρείτε αντικαταστάτη. Κάνετε σαφές ότι το να βγείτε ένα ραντεβού δεν σημαίνει ότι βρήκατε κιόλας τον αντικαταστάτη, ότι δεν βιάζεστε να γεμίσετε την κενή θέση στο διπλό κρεβάτι. Οι καλύτερες μέρες για ραντεβού είναι εκείνες, που τα παιδιά είναι με τους πρώην συζύγους, και για αρχή καλό θα ήταν να το κρατήσετε μυστικό. Εξάλλου, πρέπει να είστε σίγουροι, όταν θα του ανακοινώσετε το παραμικρό. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του και τονίστε πως, ό,τι και εάν γίνει, δεν θα το εγκαταλείψετε.

*Αντιληφθείτε ότι το παιδί είναι πιστό και στους δύο γονείς του. Μετά το διαζύγιο τα παιδιά περνούν μία εποχή με ανάμεικτα συναισθήματα για τα νέα σας ραντεβού, ειδικά εάν έχουν στενή και σταθερή σχέση με τον/την πρώην σύζυγό σας. Μην περιμένετε, λοιπόν, να επιβραβεύσει την κίνησή σας. Εξηγήστε του, όμως, ότι έχετε ανάγκη για μια νέα αρχή.

*Μην κάνετε επιλογές, σύμφωνα με τα γούστα του. Πολλές φορές θα αποδοκιμάσει το ραντεβού σας. Μην σας πτοήσει αυτό από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να το κάνει μόνο και μόνο, γιατί έτσι πιστεύει ότι θα τα ξαναβρείτε με τον/την πρώην σας. Δώστε του να καταλάβει πως το νέο πρόσωπο δεν θα γίνει μπαμπάς ή μαμά. Θα είναι, όμως, σύντροφός σας.

*Μην νιώθετε ενοχές, που έχετε κοινωνική ζωή. Αυτό είναι το χειρότερο. Το ότι πήρατε διαζύγιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να μονάσετε κιόλας. Μην το παρακάνετε, όμως. Μην ξεχνάτε και μην παραμελείτε τις υποχρεώσεις σας απέναντι στα παιδιά σας. Μην τους τάξετε κούνιες το πρωί της Κυριακής, αλλά εσείς να μην μπορείτε μετά το ξενύχτι. Θα πιστέψουν ότι τα εγκαταλείπετε.